Az Ipsos nyilvánosságra hozta a 29 ország, köztük Magyarország részvételével készült, a 2021-es évre vonatkozó Global Trustworthiness Monitor nevű, globális megbízhatóságról szóló kutatásának eredményeit, ami szerint Magyarországon a barátokkal, kollégákkal és családtagokkal történő személyes beszélgetést tartják legmegbízhatóbb információforrásként. A magyarok a közösségi médiával szemben is meglehetősen kritikusak.

A kutatás szerint a magyarok mindössze 9 százaléka találja megbízhatónak a médiát és 64 százalékuk egyáltalán nem bízik benne. (A fennmaradó rész a „semleges” kategória.)

Ennyire bíznak az emberek a médiában az egyes országokban. Forrás: Ipsos, Global Trustworthiness Monitor 2021

Ezzel Magyarország sereghajtó a felmérésben résztvevő országok körében, és ez a 19 százalékos átlaghoz képest is jelentős lemaradást jelent.

Az Ipsos az embereket arról is, hogy a politika és az aktuális ügyek kapcsán milyen forrásokat tekintenek a leginkább hitelesnek. A magyarok ebben a tekintetben a kollégákkal, barátokkal vagy családtagokkal történő személyes beszélgetést tartották a legmegbízhatóbbnak (22 százalék), ezt követte a szintén kollégákkal, barátokkal és családtagokkal történő privát üzenetváltás (18 százalék), a harmadik helyen pedig az online médiatermékek végeztek (10 százalék).

A közösségi médiában a magyarok 10 százaléka bízik, mely szintén alacsony érték, de ebben megelőzzük Nagy-Britanniát, Hollandiát és Franciaországot is – a globális átlag ebben az esetben 17 százalék.

Ennyire bíznak az emberek a közösségi médiában az egyes országokban. Forrás: Ipsos, Global Trustworthiness Monitor 2021