Az RTS székháza előtt este hét órakor kezdődő „Szerbia nem eladó” elnevezésű tüntetésen mintegy kétezren tüntettek a közszolgálati média azon döntése ellen, hogy nem mutatja be a Kreni- Okreni civilszervezet, a Rio Tinto lítium bányájának a kiépítése ellen tiltakozó reklámfilmjét. A Szerbiai Rádió és Televízió székháza előtti tiltakozás után a tüntetők a Szerb Kormány épülete elé vonult, aminek az ajtaját QR kódokkal ragasztották teli, aminek a beszkennelésével bárki megnézheti a reklámfilmet. A tüntetés szervezői bejelentették, hogy szerdán este hat órától Szerbia Elnökségének az épülete előtt tartják meg következő tiltakozó megmozdulásukat. Az RTS előtti tüntetés egy óra hosszán keresztül tartott, s az összejövetel résztvevőinek röpcédulákat osztogattak, amelyen az állt, hogy miért is nem szeretnék a Rio Tintót Szerbiában, a polgárok által tartott transzparenseken pedig az állt, hogy az RTS és AV (Aleksandar Vučić) a „Rio Tinto szolgái”. A szervezők az RTS épület előtt egy rögtönzött mozit emeltek, ahol bemutatták a Rio Tinto ellenes reklámot, amit a tömeg megtapsolt.

Savo Manojlović, az Egyesület az Alkotmányosság és Törvényesség védelméért aktivistája felszólalásában többek között kiemelte, hogy egykoron a hazug emberre azt mondták, hogy hazudik, mint a kutya, most viszont azt mondják róluk, hogy hazudik mint az RTS…ez a televízió nem értesült a Savamalán történő épületrombolásokról, és, hogy egy ember az életét vesztette emiatt, s számukra a két rendőr esete sem létezik, akiket a hatalom meghurcol, mert leleplezték Európa legnagyobb marihuánaültetvényét.

–Mi itt Belgrádban a Jadar völgyében élőket éljük, de amennyiben a Rio Tinto elindul a munkagépéivel, akkor a Jadar völgyében egész Szerbiát védjük majd és érthető üzenetet küldünk számukra : ez a mi országunk, ami nem eladó. Rio Tinto, takarodj Szerbiából! – üzente a cilvil szervezet aktivistája. A tüntetésen többek között felszólalt a reklámban szereplő Jelena Stupljanin színésznő is, aki azt mondta, hogy a másét nem akarja, a sajátját meg nem adja.

Az egybegyültek tapssal üdvözölték Viktor Savić színészt, a reklám másik szereplőjét.

Marina Pavlović, a Kreni – Promeni aktivistája pedig elmondta, hogy egy másodpercnyi műsoridő 7000 –11 ezer dinárba kerül, s egy reklám pedig fél millió dinárba, ennyi pénzük pedig nem volt, s ezért arra gondoltak, hogy a polgároktól kérnek segítséget.

–El kezdtek érkezni a mailek és a támogatások és így négy nap alatt összegyűjtötték a szükséges pénzt – jegyezte meg, majd pedig folytatta: „Ha önök nem lennének jók, akkor nem lennének itt. Önök is tudják, hogy eladnak minket és nagyon olcsón teszik ezt. Eladnak minket, hogy zagyban maradjunk, hogy mérgezett vizet igyunk, akkor, amikor világszerte hihetetlen gyorsasággal tűnik el termékeny földterület. Szerbia gazdag ebben a természeti kincsben, mi meg eldöntöttük, hogy tönkre tesszük a legtermékenyebb földterületet. Pontosabban nem mi, hanem az állam, amelyben élünk – hangsúlyozta ki. A tüntetésen még számos elismert szerbiai értelmiségi és közéleti személyiség felszólalt.

A Kreni-Promeni civil szervezet reklámját, amit a felvételét és a közvetítését is közadakozás útján a szerbiai polgárok pénzelték az RTS azért nem mutatta be, mert mint ahogyan a szerbiai televízió közleményében megindokolta .  „nem teremtődtek meg a feltételek a Rio Tinto ellen készített videoklip bemutatására”

A tüntetésen készített videófelvétel (Teljes) ITT megtekinthető reklám

Forrás: Telex.hu

A Climate Chronicles dokumentumfilmje a Jadar völgyében élők Rio Tinto elleni megmozdulásáról ITT tekinthető meg