Snežana Čongradint, a Danas független belgrádi napilap újságírónőjét a Facebookon keresztül fenyegették meg és sértegették a FoNet Hírügynökségnek adott nyilatkozatát követően.

A videó és hanganyagokat is tartalmazó közvetlen fenyegetéseket a Szerbiai Labdarúgó Szövetség (SLS) egyik fiatal válogatottjának a menedzsere, M.Č. tette közzé az újságírónő oldalán.

A Szerbiai Újságírók Független Szervezete (NUNS) az incidens kapcsán értesítette a Csúcstechnológiás bűnözéssel foglalkozó ügyészséget, s egyben személyi biztonság veszélyeztetése kapcsán feljelentést is tett ugyanennél a szervnél.

Az incidens a múlt héten történt a FoNet Hírügynökség 23-as csapdája (Kvaka 23) műsorának a sugárzását követően, amelyben Snežana Čongradin is egyike volt a vendégeknek.

M.Č. az újságírónőnek több fenyegető üzenetet is küldött a közösségi oldalon keresztül, amelyekben arra figyelmeztette őt, hogy ezentúl az újságírónővel szemben van egyedül gondja, ahogyan azt is, hogy a Čongradin a vendégszereplésével megsértette az ő szárazföldi pirájáit (az Amazonas és mellékfolyóiban rajokban támadó emberre is potenciálisan veszélyes ragadozó hal – a szerk. megjegyzése” Ezenkívül az elkövető egy csomó hang- és videófelvételt is elküldött az újságírónőnek, amelyen az hallható és látható, hogy a Szerbiai Labdarúgó Szövetség sportmenedzsere sértegetve kommentálja a Danas újságírónőjének a nyilatkozatát, és leköpi a tévékészülék képernyőjét, majd pedig agresszívan integet a képernyő irányába, amelyen a Danas újságírónőjének a nyilatkozatát közvetítik. A belgrádi napilap az eset kapcsán felkereste a Szerbiai Labdarúgó Szövetséget, ahol az elkövető munkaviszonyban van, de a SLS elhatárolta magát az alkalmazottja kijelentéseitől, s kijelentették, hogy fegyelmi eljárást indítanak a munkatársukkal szemben.

M.Č-t. a fegyelmi eljárás mellett bűncselekmény elkövetésével is meggyanúsíthatják – írja a Danas napilap, ugyanis a NUNS bűnvádi feljelentést tett az ügy kapcsán.

A szerbia törvények értelmében az a személy, aki bármelyik másik fizikai személy élete szembeni támadással fenyegetőzik, pénzbüntetéssel vagy pedig legfeljebb egy éves börtönbüntetéssel büntethető. Ugyanakkor amennyiben az adott gyanúsított a nyilvánosság számára lényeges tájékoztatási munkával foglalkozó személy biztonságát fenyegeti, az hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

A Danas munkatársát ért fenyegetéseket követően több személy és szervezet is a támogatásáról biztosította az újságírónőt, akik egyetértenek abban, hogy az ilyen viselkedést el kell ítélni.

A szerb újságírónőt ért támadást elítélők között van a FoNet Hírügynökség, ami szerint ezzel is folytatódik a független és professzionális újságírók biztonsága elleni folyamatos veszélyeztetések, és a hírügynökség egyezik azokkal az újságíró egyesületekkel, akik szerint ez a társadalomban uralkodó negatív atmoszféra következménye, amelyet elsősorban a hatalmon lévő tisztségviselők és az általuk felügyelt sajtótermékek teremtenek, másrészt pedig az, hogy az igazságügyi szervek szelektív alapon viszonyulnak az újságírókkal szemben támadásokhoz és fenyegetésekhez. A politikusokhoz hasonlóan a polgárok egyre gyakrabban feljogosultnak érzik magukat ahhoz, hogy a legdurvább és a legprimitívebb módon sértegessék és rágalmazzák az újságírókat, s ez az esetek legtöbb esetben nem kerülnek az igazságügyi szervek elé.

A FoNet elvárja, hogy mindez ne ismétlődjön meg Snežana Čongradin elleni fenyegetések esete kapcsán. – áll a hírügynökség közleményében.

A Nők feketében közleménye szerint a Danas újságírónője szembeni támadások a hatalom által gerjesztett lincshangulat következményei, amelyet a legközvetlenebb módon a jelenleg regnáló hatalom gerjeszt Aleksandar Vučićtyal az élen. A háborúellenes aktivisták szervezete szerint a Szerb Labdarúgó Szövetség álszent módon határolta el magát a munkatársuktól, az államügyészség pedig egyelőre hallgat az eset kapcsán.