Konstantin Katićot, Nikola Tesla repülőtér dolgozóját a jogi képviselői szerint a Szerb Állambiztonsági Ügynökség (BIA) három munkatárs verte meg azzal fenyegetőzve, hogy tönkreteszik az életét és soha nem látja többet a gyermekét. Az ügyvédek a Nova napilapnak nyilatkozva elmondták, hogy Katić kegyetlen elverését egy tweetje okozta, amiben ő állítólag a Nova.rs A Jó, rossz, gonosz (Dobar, loš zao DLZ) podcast szerzőjének az Aleksandar Vučićtyal szembeni véleményét részísítette támogatásban.

Konstanin Katić (Forrás: Nova.rs)

Marko Vidojković, a DLZ podcastjének a szerzőjének a köztársasági elnökhöz a közvetítés ideje alatt intézett nyomdafestéket nem tűrő üzenete komoly zavart okozott a kormánypárti médiumokban, amelyek néhány napban abban versenyeznek egymással, hogy  közülük ki védi meg legméltóbban a szerb állam vezetőjét.

Az úgynevezett  „Vučić édesanyjának szidalmazása“ botrány akkora méreteket öltött, hogy az állami felállás elleni fenyegetésként is beazonosították, a Vidojković álláspontját támogató személyekre pedig már a BIA is felfigyelt, s így került sor Katić és az állami rend éber őrei közötti „találkozóra”.

Nikola Lakić, a BIA által fizikailag bántalmazott férfi egyik jogi képviselője szerint az állambiztonságiak múlt vasárnap délután hívták fel mobiltelefonon keresztül az ügyfelét, azzal, hogy beszélgetni szeretnének vele.

„Katić erre azt mondta neki, hogy a repülőtéren, a munkahelyén van, mire a BIA képviselői elmentek oda, elkérték a személyazonossági igazolványát, majd pedig a repülőtér egyik helyiségébe vezették, ahol több órán keresztül kínozták” – ecsetelte a sértett személy ügyvédje, aki egyben hozzáfűzte, hogy ügyfele a BIA munkatársainak a hívását követően azonnal felhívta őt.

A hivatásom szabályaival összhangban azt tanácsoltam neki, hogy amíg a kihallgatásán egy ügyvéd sincs jelen, addig nem szabad semmilyen információt kiadnia. Ő természetesen követelte, hogy az állambiztonsági szervek munkatársaival történő beszélgetésen az ügyvédje is legyen jelen, amire el kezdték őt verni. Az ügyvéd szerint Konstantin Katićot négy óra hosszán keresztül tartották bezárva a repülőtéri helyiségben, ahol zaklatták őt és térdelésre kényszerítették.

Folyamatosan hívtam őt telefonon keresztül, de egy ideg nem válaszolt a hívásokra, majd pedig nem volt elérhető. Gyanítottam, hogy veszélyben van a biztonsága s az élete, s ezért a belgrádi rendőrhivatalhoz fordultam. Viszont a rendőrségen azt a választ kapta, hogy nem a rendőrök vették őrizetbe az ügyfelét, ami miatt a BIA székhelyét is felhívta. Itt viszont azt mondták neki, hogy ügyfelét már szabadon engedték. Ezután mobilon keresztül is elérhető lett s miután azonnal fehivta őt, mind a ketten a Belgrádi Sürgősségi Központba utaztak, ahol megállapították a sérüléseit – magyarázta az ügyvéd, aki elmondta azt is, hogy ügyfelét három és fél óra hosszán keresztül térdepeltették, márpedig úgy, hogy ez fájdalmas legyen a számára. Ezzel egyidőben felvételeket is készítettek arról, ahogyan zaklatják a férfit, akit felpofoztak és ököllel verték a fejét és a testét.

Az ügyvéd a férfit jogtalanul vették őrizetbe egy legközönségesebb tweet miatt és az Állambiztonsági Ügynökségnek nem volt joga intézkedni, mert az ügyfelének a bejelentése nem veszélyeztette az államelnök biztonságát. Az ügyvéd egyben megemlítette, hogy a BIA ügynökei megigérték Katićnak, hogy amennyiben beismeri tettét, akkor kényelmes élete lesz.

–Azt mondták neki, hogy munkát kap és az anyagi gondjai meg lesznek oldva. Közben meg is fenyegették, mivel azt is elmondták neki, hogy amennyiben nem ismeri el tettének elkövetését, akkor belesz@rnak az életébe és sohasem láthatja többet a gyermekét. Vagyis arra utaltak, hogy készek megölni a gyermekét – húzta alá Lakić, aki szerint ügyfelét azzal is megfenyegették, hogy kidobják a repülőtér ablakán keresztül, és, hogy Katić félti a saját biztonságát.

Lakić elmondta azt is, hogy az ügyészségtől kérni fogják Konstantin Katić védelmét, mert lényegében a BIA ügynökei az életét veszélyeztetik.

Konstantin Katić jogi képviselői között van Ognjen M. Radić ügyvéd is, aki a Nova napilapnak nyilatkozva bejelentette, hogy bűnvádi feljelentést emelnek a BIA képviselőivel szemben.

–Az Állambiztonság munkatársai felhatalmásukon kívül intézkedtek, ugyanis az Állambiztonsági Ügynökségről szóló törvény szerint ilyen esetekben nincs felhatalmazásuk az intézkedésre, ahogyan olyan törvényi keret sincs arra, hogy a BIA az állam elnökének a sértegetése esetén is beavatkozzon. Aleksandar Vučić pedig, amennyiben megsértve érzi magát, akkor magánszemélyként tehet bűnvádi feljelentést.

Konstantin Katić megverése véget a Néppárt mellett Szerbiai Igazság és Szabadság Párt, a Demokrata Párt és az Újpárt is azt követeli, hogy Branislav Gašić a BIA igazgatója mondjon le a tisztségéről.