Hiába zárult le szeptember 28-án, kedden este, és hiába kezdtek el érkezni az eredmények bő egy nappal később, szerdán, úgy tűnik, nem üti meg az ellenzéki előválasztás a Közmédia (Duna Médiaszolgáltató) alá tartozó Magyar Távirati Iroda (MTI) ingerküszöbét.

Az állami hírügynökség ez idáig még egyáltalán nem tett említést az eredményekről, sőt arról is csak közvetett utalások találhatók jelenleg az mti.hu-n, hogy egyáltalán lezárult a választás. Az előválasztás témaköre néhány anyagban bukkan fel. Idézi a hírszolgálat Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi, a kormányinfón tett nyilatkozatát („showműsor”, ahogy fogalmazott), alatta pedig a kormánypárti Nézőpont Intézet közleménye, valamint az Országgyűlésben elhangzott nyilatkozatok és a kormánypárti Nézőpont véleménye olvasható..

Ennél is durvább a helyzet, ha az MTI fizetős Fotóbank nevű szolgáltatásában fényképet próbálunk vásárolni az előválasztás kapcsán.

Az elmúlt 30 nap alatt ugyanis egyetlen előválasztással kapcsolatos fényképet sem sikerült közölniük, az előválasztás szóra kizárólag a francia előválasztásról találtunk csak képeket: arról rögtön 3-at is.

A magyar állami hírügynökségtől egyébként nem idegen a cenzúra mostanában. Két nappal korábban, az információszabadság napján például az LMP közleményének közzétételét tagadta meg, de korábban a Magyar Újságírók Országos Szövetsége közleményének publikálását is többször megtagadták. Korábban a Szabad Európa cikksorozatban mutatta be, hogy az MTI-nél már a fotórovat sem dolgozhat szabadon. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz került az ügy, de az NMHH Médiatanácsa elutasította az ügy érdemi vizsgálatát, mivel a média működését felügyelő testület nem tartja magát illetékesnek.

Az M1 Híradója sajátosan foglalkozik a témával

Mint azt a 444.hu észrevette, a szintén a Közmédiához tartozó M1 hírcsatorna tegnap esti híradásában – még az eredmények nyilvánosságra kerülése előtt – az egyik riport azzal a felütéssel indult, hogy „Gyurcsány Ferenc nyerte a baloldali előválasztási színjáték első fordulóját”, melyet a kormánypárti médiának rendszeresen szakértő Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője állít. Gyurcsány Ferenc egyébként nem indult az előválasztáson, igaz, a felesége, Dobrev Klára igen, de róla is csak órákkal később derült ki, hogy milyen eredményeket ért el, hiszen a szavazatszámlálás ekkor még javában tartott.