A Denník N oknyomozó újságírója, Monika Tódová és a lap főszerkesztő-helyettese, Konštantín Čikovský ugyanis három évvel ezelőtt megírták, hogy a Kuciak-gyilkosság egyik kulcsfigurája együttműködik a rendőrséggel, a szlovák ügyészség viszont mindezt elegendő indoknak találta, hogy bizalmas vagy korlátozott terjesztésű adattal való visszaéléssel vádolja meg a két oknyomozó újságírót.

Monika Tódová és Konštantín Čikovský (Forrás: Hlávné Správy)

Mónika Tódová az egyik legismertebb szlovák oknyomozó újságíró, aki rengeteget foglalkozott a korrupciós ügyekkel, kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik az igazságszolgáltatás köreiben, és nagyon gyakran szerez első kézből információkat a különféle ügyekről.

Ennek megfelelően a politikusok – például maga Robert Fico, vagy a Smer egy másik képviselője, az oroszpárti dezinformációs propagandát terjesztő Ľuboš Blaha – is gyakran támadják.

A Denník N és külün Tódová nagy szerepet játszott a különböző korrupciós ügyek és például a Kuciak-gyilkosság feltárásában.

A rendőrség már egyszer ezzel kapcsolatosan már lefolytatott egy nyomozást, miután Peter Tóth, a Kuciak-gyilkosság egyik kulcsfigurája feljelentést tett Tódová és Čikovský egy három évvel korábbi cikke miatt, azonban akkor a rendőrség az ügyet megszüntette. Most ezt az ügyet vették ismét elő az ügyészség kérésére.

Tóth a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt Marian Kočnerrel bizalmasa volt. Őt 2020 szeptemberében felmentettek a vád alól, a legfelsőbb bíróság azonban megszüntette az ítéletet, így az ügyet újra kell tárgyalni.

Tóth – aki eredetileg újságíró volt, majd pedig a szlovák titkosszolgálatnak, a SIS-nek is dolgozott – feladatai közé tartozott a Kočnerrel kapcsolatos ügyeken dolgozó újságírók megfigyelése, és a hiteletelenítésükre alakalmas adatok gyűjtése.

Ján Kuciakon kívül egy sor másik újságírót is megfigyelt, köztük Monika Tódovát is, akit fel is jelentett. Tóth Ján Kuciak meggyilkolása után fordult szembe Kočnerrel,  s egy ideig fedett tanúként működött együtt a rendőrséggel.

Ezzel kapcsolatos a feljelentése is: a Denník N 2018. október 22-én megírta, hogy Tóth együttműködik a rendőrséggel és beismerte, hogy Kočnernek dolgozva a gyilkosság előtt megfigyelte Ján Kuciakot és más újságírókat.

A rendőrség szerint ezzel Tódová és Čikovský a „bizalmas és korlátozott terjesztésű adatok veszélyeztetésének a bűncselekményét követte el, ugyanis a cikkükkel felfedték, hogy Peter Tóth fedett tanúként együttműködik a rendőrséggel, veszélyeztetve Tóth biztonságát, miközben akkor még nem lehetett tudni, hogy Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová gyilkosainak mennyi bűntársa lehet szabadlábon.

A Denník N szerint azonban Tóth már a kérdéses cikk megjelenése előtt több mint két héttel nyilvános Facebook-posztban írta, hogy félreismerte Kočnert, és hogy a gyilkosság számára túl van az elviselhetőség határán, illetve abból sem csinált különösebb titkot, hogy Kočner ellen fog vallani.

Tódová és Čikovský meggyanúsításának külön pikantériája, hogy a fentiekben megemlített  bűncselekmény elévülési ideje három év, a cikk pedig, amivel a rendőrség szerint az újságírók a bűncselekményt elkövethették, 2018. október 22-én jelent meg,

vagyis az eljárást egy hónappal az elévülés előtt indította az ügyészség úgy, hogy az eredeti feljelentés alapján a rendőrség egyszer már kivizsgálta és lezárta az ügyet.

A szlovákiai korrupciós ügyek feltárásában augusztus végén állt be fordulat, amikor a főügyészség megszüntette az eljárást a szlovák titkosszolgálat, a SIS márciusban korrupció vádjával letartóztatott vezetője, Vladimír Pčolinský, valamint az egyik legbefolyásosabb szlovák oligarcha, Jaroslav Haščák ellen, aki Szlovákia történetének legnagyobb korrupciós botrányában, a Gorilla-ügyben töltött be központi szerepet. Ezt követően az ügyészség hivatali visszaéléssel meggyanúsította az országos rendőrfőkapitányt, aki lemondott, majd a belügyminisztérium belső ellenőrzése letartóztatta a legnagyobb korrupciós ügyeken dolgozó nyomozókat – írja az Azonnali.hu