A Direkt36 oknyomozó hálózat által a Telex.hu-n megjelentetett írás szerint a fotós-újságíró a magyar médiában egyedülálló szívóssággal leplezi le kormányközeli figurák bizalmas találkozóit és eltitkolni próbált luxuséletvitelét. Miközben idén júliusban is kormányközeli milliárdosok után nyomozott, valakik ott voltak az ő nyomában is.

A Direkt36 kiderítette, hogy július elején a fotós-újságíró két telefonját is feltörték a kizárólag állami szervek által használt Pegasus kémszoftverrel. Ez az eszköz nem csak a telefonon lévő összes adathoz képes hozzáférni, de még a készülék mikrofonját és kameráját is képes távolról bekapcsolni.

Annak oka, hogy Németh telefonszáma a július 18-án megjelent első, a Pegasus kémszoftver magyarországi használatáról szóló cikkben még nem szerepelt, az, hogy az ő célponttá válása előtt került ki a magyar közvéleményt megrengető jelentés.

Németh a Pegasus-ügy kirobbanása után megkereste a torontói egyetemen működő és a NSDO kémszoftverének a nyomait régóta kutató Citizen Labet, ahol a magyar fotós-újságíró telefonján is megtalálták a Pegasus nyomait. Németh ezután fordult a Direkt36-hoz, mely az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet technikai segítségével elvégzett egy második, független vizsgálatot is.

Az Amnesty technikai elemzése kimutatta, hogy Németh Dániel két telefonját is sikeresen feltörték a Pegasus kémszoftverrel, az egyiket 2021. július 1-9., a másikat július 5-9. között. Ebben az időszakban Németh éppen Magyarországon tartózkodott egy dél-olaszországi munkaútja után, és a fideszes elit által használt luxusjárművek útvonalát figyelve tervezte következő utazását.

Németh Dániel az elmúlt évek számos nagy tényfeltáró projektjében vett részt, ám neve mégis szűk körben ismert csak, mivel tudatosan kerüli a nyilvánosságot és a szereplést. Ez a feltűnésmentesség segíthette abban, hogy a luxuséttermekben tárgyaló, jachtokon nyaraló politikusokat és kormányközeli üzletembereket hosszú éveken keresztül szinte észrevétlenül tudja lefényképezni. Dolgozott a Magyar Narancsnak, de az Indexnek is készített leleplező videófelvételeket névtelenül.

Forrás: Népszava.hu (photo: Joel Saget, AFP)

Németh volt az első, aki még 2016-ban felfedezte a NER-es elit vonzódását a jachtokhoz, amikor dokumentálta Mészáros Lőrinc és akkori felesége nyaralását az Artemy nevű hajón. Németh azzal is kitűnik a magyar médiában, hogy mennyire kitartóan követi az orbáni elit külföldi mozgásait. Amikor csak tud, vesz egy fapados repülőjegyet, hátha fényképezőgépével, drónnal és telefonjával felszerelkezve valamelyik kikötőben, vagy akár a nyílt tengeren le tudja fotózni az utasokat. 2018-ban az Átlátszónak készített felvételeket a Szíjj László tulajdonában álló, Lady Mrd nevű hajó vendégeiről, 2020-ban pedig már motorcsónakra szállva készített fotókat és videókat az ugyanezen a jachton felbukkanó Szijjártó Péter külügyminiszterről.

Németh az idén nyáron is követte a jacht és a magángép útjait. Miután egy applikáció segítségével látta, hogy a Lady Mrd a montenegrói Tivatból Nápoly felé veszi az irányt, gyorsan vett oda ő is egy fapados repülőjegyet. Nápolyba végül éppen aznap, június 24-én érkezett meg, amikor a közeli üdülővárosban Mészáros Lőrinc és szűk köre is felbukkant. A fotós-újságíró a következő napokban igyekezett felvételeket készíteni a jacht utasairól, de mivel csak néhány olyan ember tűnt fel, akiket akkor elsőre nem ismert fel, ezért június 28-án egy esti géppel visszarepült Budapestre.

Németh Dániel egyik emlékezetes felvétele.
(Forrás: Nyugat.hu)A

Alighogy hazaért, azon nyomban el kezdte szervezni visszatérését Dél-Olaszországba, de ennek során már tett több óvintézkedést. A következő útra például nem saját maga vette meg a repülőjegyet, hanem egy ismerősét kérte meg erre. Azért döntött így, mert tartott attól, hogy megfigyelhetik. Mint kiderült, nem volt alaptalan az aggodalma.

A megfigyelői nagyon eltökéltek lehettek. Németh másik óvintézkedése ugyanis az volt, hogy eldöntötte, nem az akkor éppen használt iPhone-ját fogja magával vinni a következő útra, hanem egy korábbi készülékét, amelyhez egy feltöltős sim-kártya tartozott. A fotós ezt hónapokig nem használta, ezért az arra feltöltött pénz is elveszett, a kártya inaktiválódott. Németh július 4-én újraaktiválta ezt a kártyát és pénzt töltött fel rá. Az elővigyázatosság azonban nem sokat ért: másnap, július 5-én ugyanis a technikai elemzések szerint ezt a telefonját is megfertőzték Pegasusszal.

Egy volt magyar elhárítótiszt a Direkt36-nak elmondta, hogy a titkosszolgálati eszköztárnak alapvető része, hogy akár valós időben látják, amikor egy célponthoz kötődő telefonszám aktívvá válik és rácsatlakozik a mobilhálózatra. Hozzátette, hogy a technikai lehallgatásokat, megfigyeléseket végző szolgálatoknak eleve közeli kapcsolata van az összes magyar telefonszolgáltatóhoz, és hozzáférnek a náluk lévő információkhoz.

A kémszoftver Németh mindkét telefonján július 9-ig futott, addig a napig, amíg el nem hagyta ismét Magyarországot, hogy repülőre szállva kövesse tovább a dél-olaszországi partvidéket járó jachtot és utasait. A technikai elemzés a Pegasus utolsó nyomát a július 9-re virradó hajnalon mutatta ki, Németh mindössze pár órával később szállt fel egy korai repülőre. Olaszországi tartózkodása alatt a kémszoftver már nem volt aktív a telefonján – írja a Direkt36.