A hivatalos nevén gyermekvédelmi törvényhez kapcsolódó most kijött végrehajtási rendelet alapján

templomok, nevelő, oktató, illetve gyerek- és ifjúságvédelmi intézmények közelében nem lesz lehetséges hozzájutni bármilyen homoszexualitást megjelenítő termékhez sem, a tilalmi övezeteken túl pedig csak lefóliázva és a többi terméktől elkülönítve szabad majd terjeszteni ezeket.  Ez viszont nem csak híres magyar költők verses köteteinek terjesztését, de akár nyomtatott lapok terjesztését is akadályozhatja, ha azokban megjelenik a homoszexualitás.

A kormány két, az MTI OS-en keresztül kiadott péntek esti közleményben (lásd itt és itt) tudatta, hogy közzétette az úgynevezett gyermekvédelmi törvény végrehajtási rendeletét. Ez az a nemrég elfogadott törvény, amelyet bírálói az orosz propagandatörvény klónjaként emlegetnek, és ami miatt nagy demonstráció volt Budapesten, és amit az Európai Bizottság, az Európai Parlament, az EU-tagállamok túlnyomó többsége és az Egyesült Államok, valamint az Egyesült Királyság is elítélt, amiért megbélyegzi a homoszexuálisokat és korlátozza kommunikációs jogaikat. Magyarországon pedig számos civil és jogvédő szervezet, jónéhány médiavállalat, például az RTL, az HBO, az AMC, a Netflix, a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE), a legnagyobb hazai újságíró-szövetség (MÚOSZ), a Magyar Reklámszövetség (MRSZ), és sokan mások is tiltakoztak ellene.

A Közlönyben a melegellenes törvény végrehajtási rendelete a következőképp jelent meg:

A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) a következő 20/A. §-sal egészül ki: 20/A. § (1) Születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló terméket kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos. (2) Nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint templom és vallásgyakorlásra rendelt más hely bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő termék nem forgalmazható. (3) Születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható.

A rendelet 30 nap múlva lép életbe, és a fogyasztóvédelmi hatóság fogja ellenőrizni.

Mindez valamelyest érthetőbbé téve azt jelenti, hogy például a homoszexualitást megjelenítő tartalmakat csak lefóliázva és elkülönítve, azaz úgy lehet terjeszteni, mintha azokban például pornó lenne. A fólia sem elégséges, ha a terjesztési pont közelében, 200 méteres távolságon belül található akár egy templom, akár bármilyen más, vallásgyakorlásra rendelt hely, netán nevelési, oktatási, gyermek, és ifjúságvédelmi intézmény. Ilyenkor a homoszexualitást megjelenítő termék nem forgalmazható még fóliában sem – irja a Média1.hu. Példának okán a rendelet értelmében úgyszintén le kell fóliázni Babits Mihály, Weöres Sándor, és Faludy György azon verseit is, amelyekben megjelenik a homoszexualitás. Pontosabban azokat a kiadványaikat, amelykben megtalálhatóak ezek a versek.