A magyarországi civilszervezeteknek mégsem kell jelentenie a kormány felé, hogy kik is a támogatóik.

Péntek éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben a rendelet, hogy a kormány törli a június végén kihirdetett módosítást – vette észre a 444 a hivatalos állami lapban.

Július elsején életbe lépett, és most visszavont rendelet óriási felháborodást váltott ki. A Media1 írta meg elsőként, hogy az Átlátszó az Alkotmánybíróságon készült megtámadni, amiért az oknyomozó portál támogatóiról listát kellett volna leadniuk a kormánynak, valamint tiltakozott a Válasz Online is, mely akár kész lett volna összefogni az Átlátszóval és minden más érintettel is az ügyben.

A most visszavont rendelet azt írta elő, hogy az egyesületeknek és az alapítványoknak ezentúl minden évben fel kell tüntetniük, hogy kitől és mennyi pénzt kaptak. Ez alkalmas lett volna arra, hogy a kormány nehéz helyzetbe hozza a civil szervezeteket, hiszen elriaszthatott volna a kormány esetleges haragjától tartó támogatókat attól, hogy segítse a szervezetek működését.

A 444 felidézte: a 19 ismert civil szervezet – többek között az Amnesty International, a Greenpeace, a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság, a Levegő Munkacsoport, az Ökotárs és a Háttér Társaság – az eredeti rendelet viharosan gyorsan történő életbe léptetése után közös tiltakozó közleményt adott ki.

A 19 civil szervezet az adományozóit arra biztatta, hogy folytassák a támogatást, mondván:

„Vegyenek részt továbbra is a sok ezer kicsi és nagy hazai civil szervezet életében, legyenek büszkék mindazra, amit együtt elérnek, és mondják el másoknak is, hogy segíteni jó!”

Egyébként később kiderült, hogy a Békemeneteket szervező, állami pénzeket is benyelő kormányközeli CÖF-re is vonatkozott a rendelet. Vagyis igy kiderülhetett volna, hogy kik is pontosan ezen szervezet támogatói.