Az újságíró a terület ellenőrzéséért egymással küzdő afgán biztonsági erők és a szélsőséges iszlamista tálibok konfliktusáról tudósított.

Az afgán különleges erők Szpin Boldak fő piacterületének visszafoglalásáért küzdöttek, amikor Danish Siddiqui Pulitzer-díjas újságíró és egy magas rangú afgán tiszt is életét vesztette egy tálib kereszttűzben – írja a Telex a Reuters forrására hivatkozva.

Siddiqui a hét eleje óta tartózkodott Kandahár tartományban az afgán haderő egyik bázisán, és onnan tudósított az afgán kommandósok és a tálib harcosok küzdelméről. Az újságíró korábban arról számolt be a Reutersnek, hogy repeszek miatt megsérült a karja, miközben az egyik összecsapásról tudósított, de miután a tálibok visszavonultak, ellátták a sérüléseit.

A halálhírét bejelentő afgán parancsnok szerint az újságíró épp helyi boltosokkal készített interjút, amikor a tálibok újabb támadást indítottak. A Reuters tudósítása ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a hírügynökségnek egyelőre nem sikerült más forrásból megerősítenie a névtelenséget kérő afgán parancsnoktól származó információkat.

Danish Siddiqui a Reuters fotós csapatának tagjaként, a rohingja menekültválság dokumentálásáért kapott Pulitzer-díjat 2018-ban. 2008 óta dolgozott a hírügynökség fotósaként, ebben a minőségében tudósított az afganisztáni és az iraki háborúkról, a hongkongi tüntetésekről és a nepáli földrengésről is.