A Proekt (Проект) című orosz tényfeltáró lap főszerkesztőjénél, Roman Badanyinnál, továbbá a helyettesénél, Mihail Rubinnál és Marija Zsolobova újságírónál járt a hatóság, akik még 2017-ben megvádolták a szentpétervári orosz üzletembert, IIlja Trabert, hogy kapcsolatban áll a szentpétervári szervezett alvilággal, és az egyetlen olyan személy ebben a kategóriában, akiről Vlagyimir Putyin orosz államfő elismerte, hogy ismeri – tudósít az MTI

Ilija Traber (Medium)

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak azt mondta, hogy az orosz elnök életének szentpétervári korszakából ismeri a Traber nevet, de nem tud arról, hogy kettőjük közötti baráti vagy üzleti kapcsolat lenne. A szóvivő közölte, nem tudja, miért tartottak házkutatást az újságíróknál, és az ügyre vonatkozó kérdések megválaszolását a belügyminisztériumra hárította.

A Proekt kedden, röviddel a házkutatások megkezdését követően Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter és családja állítólagos elitingatlan-vagyonáról közölt egy hosszabb írást. Az RT orosz állami televízió szerint a kiadvány amerikai és európai kormányzati támogatásban is részesül – írja az MTI.

A szeptemberi parlamenti választások közeledtével megnőtt az orosz ellenzéki politikusokra és médiumokra nehezedő nyomás. A közelmúltban „idegen ügynöknek” minősítették a Meduza és a VTimes hírportált. A vonatkozó törvény értelmében a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió súlyos bírságokat kapott, amiért anyagjain nem tüntette fel, hogy ilyen ügynök készítette őket. A médiavállalat az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult jogorvoslatért.