A szerdán megjelent és már rögtön másnaptól hatályos kormányrendelet értelmében a magyarországi civil szervezetek, egyesületek, alapítványok részére megszűnt a névtelen adományozás lehetősége, márpedig ezzel néhány hazai médium, közöttük a Válasz Online, a Klubrádió és az Átlátszó alapítványa is élt mostanáig. Az Átlátszó főszerkesztője szerint ők ellenállnak –írja a Média1.hu

A kormányrendelet értelmében a civil szervezeteknek, egyesületeknek és alapítványoknak minden évben ezentúl el kell küldeniük a kormány részére, kitől mennyi támogatást kaptak, illetve azt is elő írja, hogy mindenképpen neveket kell felmutatni, akkor is ha cégtől vagy egyéb szervezettől érkezik a pénz. Ilyen esetekben azt kell jelölni, hogy ki áll az adományozó mögött, cégek esetében például a legalább 25 százalékban tulajdonos személyek neveit kell feltüntetni.

A jelenlegi kormányrendelet lényegében a 2017-ben kormány által előirtak szigorítása. Négy évvel ezelőtt azt irták elő, hogy amelyik szervezet egy év alatt 7,2 millió forintnál több pénzt kap külföldről, annak viselnie kell a „külföldről támogatott szervezet” címkét hivatalos iratokon és kiadványokon, illetve név szerint be kell számolniuk arról, hogy kik a külföldi támogatóik. Ezt a törvényt azonban az Európai Unió Bírósága jogellenesnek találta, úgyhogy a magyar parlament idén kénytelen volt visszavonni. Helyette azt a szabályt hozták, hogy a legalább 20 millió forinttal gazdálkodó szervezeteket kétévente ellenőrzi az Állami Számvevőszék, a mostani szigoritás pedig most már nemcsak a külföldi, hanem a belföldi donátorokat is érinti, ugyanis ezek adatait Is meg kell küldeni a kormánynak.

Az új kormányrendelettel bővített jogszabály itt olvasható, az újdonság a 4. alcím 12/A paragrafusa.

Médiumokat is érint a változás

A változás mindazokat a magyarországi médiumokat is érinti, akik eddig névtelen adományokat is fogadtak, igy a  Klubrádió rendezvényein adománygyűjtő ládákban is fogadtak adományokat a Szabad Sávért Alapítvány és a Hadd szóljon! egyesület számára.

Úgyszintén a névtelen adományokat fogadó médiumok közé tartozik a Gulyás Márton nevével fémjelzett, nagy sikerű Partizán nevű YouTube-csatorna, a bezárt Heti Válasz stábja által létrehozott Válasz Online stábjának költségeihez is hozzá lehet járulni névtelenül, erre a Polgárvilág Alapítvány nevű civil szervezeten keresztül van lehetőség, de az Átlátszó.hu is fogad magánszemélyektől névtelen adományokat. Támogatási programjukban az áll, hogy a kis összegű, magánszemélyektől származó adományok esetében méltányolhatónak látják azokat az igényeket, hogy az adományozás tényét ne hozzák nyilvánosságra, ezért az egy naptári évben összesen az előző év összbevételének 5 százalékát el nem érő összeget adományozók adatait csak az illető kifejezett kérése esetén tették közzé. A fentiek közül egyedül Bodoky Tamás az Átlátszó főszerkesztője nyilatkozott úgy, hogy oldaluk ellenáll és az Alkotmánybírósághoz fordul, s továbbra sem adják ki a kisösszegeket adományozók adatait a kormánynak.

Bodoky szerint az új rendelettel az Orbán-kormány célja az lehet, hogy elriassza a támogatástól azokat az óvatosabb, valamiféle retorziótól tartó magánszemélyeket, akiknek névtelenséget ígért a lap, és így végül hajlandók voltak segíteni a működést. Bodoky szerint sokan azért is választották a postai csekkes adományfeladást, mert ez lehetővé tette, hogy az anonimitásukat megőrizve támogassák őket. Emellett rendezvényeiken szokott lenni adománygyűjtő láda, ahol az Átlátszó maga sem értesül róla, pontosan kik dobtak be pénzt, csak a ládában talált végösszeget számolják össze ilyenkor. Ha akarnák, sem tudnák megmondani ilyen esetben, kik és fejenként mekkora pénzt dobtak be.

Az oknyomozó oldal főszerkesztője hangsúlyozta, hogy a nagyobb támogatók kilétét, például ilyen a Soros György nevéhez köthető Nyílt Társadalom Alapítvány, eddig is nyilvánosságra hozták honlapjukon és beszámolóikban, emiatt is váltak a kormányközeli sajtó céltáblájává, de úgy érezték, az a korrekt, ha az intézményi, illetve nagyobb támogatókat megnevezik még úgy is, hogy a támogatóknak valójában nincs befolyása a tartalomra, amit támogatói szerződésben is kikötnek.

A főszerkesztő aggályosnak nevezte azt is, hogy a kormányrendelet egyik napról a másik napra lépett életbe. Szerinte azért történhetett így, hogy idejük se legyen tiltakozni ellene. A rapid bevezetés azért is aggályos, mert így nem hagytak időt a felkészülésre sem. Akinek például még év elején névtelenséget ígért az Átlátszó, azzal sem tehetik meg, hogy mégis kiadják a nevét. Az Átlátszó ezt egyébként azokkal szemben sem fogja megtenni, akik csak ezután támogatják őket.