Még bő két hét választ el minket július elsejétől, amikor is Szlovénia kezd elnökölni az Európai Unió felett. Márpedig Szlovénia sem már olyan, mint amilyen volt egykoron. A New York Times szerint pedig Janez Janša szlovén miniszterelnök ugyanazt a taktikát követi, mint amit Donald Trump, az Egyesült Államok egykori elnöke alkalmazott. Konkrétan az ő kezében is a Twiter egyfajta politikai fegyver és ő is előszeretettel bírálja a médiumokat. Ugyanezt állítja hat sajtószabadságért küzdő csoportosulás is.

E csoportosulások most nagyban figyelik, hogy mire is számíthatnak a szlovén miniszterelnöktől, akinek az álláspontjai szorosan kötődnek a magyar és a lengyel illiberális kormányhoz. Mindkét országot a kormánnyal szemben kritikus médiumok elnyomásával és se füle se farka összeesküvéselméletek népszerűsitésével vádolják – írja a New York Times.

Forrás: balkaninsight.com

A politikai elemzők szerint Szlovénia, a december végéig az Európai Unió elnöklőjeként nem fektet be majd erőfeszítéseket, hogy Orbán Viktorhoz, Magyarország miniszterelnökéhez hasonló politikai vezetők tiszteletben tartsák a sajtószabadságot és más alapelveket.

A New York Times írásában a Janšához Twiteren keresztül intézett kritikákra is emlékezteti az olvasókat, miután az Európa Tanács közzétette a jelentését, amiben a szlovén miniszterelnököt elitélték az szlovén újságírók számára, általa teremtett „mérgező és ellenséges környezetért és a sajtószabadságnak  elképesztő szinten történő tönkretételéért”

Janša Twiteren megjelenő hírt „álhírnek”, angolul „fake newsnek” nevezte.

Az amerikai napilap szerint Janšát a birálói előszeretettel nevezik Twitko Marsallnak, ebben Josip Broz Titóra utalva, akit a lap Jugoszláviát hosszú éveken keresztül vezető diktátoraként jellemzett. A New York Times írásában megemlítette azt is, hogy miután Trumpot kitiltották közösségi oldalakról, Janša az egykori amerikai elnök oldalára állt, ahogyan az amerikai elnökválasztások után azon nyomban azt nyilatkozta, miszerint nagyon is érthető, hogy Amerika Trumpot választotta.