Hétfőn egyelőre ismeretlen okokért Iránban letartóztatták Dzsafar Panahi Arany Medve-díjas filmrendezőt – vette át az MTI-től a Telex.hu

Panahit akkor vették őrizetbe, amikor a teheráni ügyészségre ment, hogy ott tájékozódjon egy másik rendező, Mohammad Raszulof ügyéről, akit pénteken vettek őrizetbe. Raszulofot pénteken tartóztatták le a hatóságok, miután tüntetett egy olyan épület összeomlása után, amely májusban 43 ember halálát okozta az ország délnyugati részén. A tüntetők szolidaritást követeltek a halottak hozzátartozói iránt, illetve követelték, hogy számoltassák el az „inkompetens” felelősöket. A rendőrök könnygázt vetettek be a tüntetésen, figyelmeztető lövéseket adtak le, és több tüntetőt – köztük Raszulofot – letartóztattak.

Raszulof 2020-ban Arany Medve-díjat kapott a There Is No Evil (Nincs gonosz) című filmjéért a berlini filmfesztiválon, a rendező viszont a börtönbüntetése miatt nem hagyhatta el az országot, hogy átvegye a díjat – korábban ugyanis azzal vádolták, hogy propagandát terjeszt a filmjeivel.

A szintén berlini fődíjas Panahit – aki olyan filmek alkotója, mint a Taxi Teherán, vagy a Három nő – korábban is börtönre ítélték, illetve húsz évre eltiltották a filmezéstől, amiért Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök újraválasztása ellen tüntetett. A tiltás ellenére Panahi folyamatosan készítette a filmjeit.

A Berlinale szervezői a múlt héten tiltakoztak Raszulof és Aleahmad letartóztatása ellen, és mindkét művész szabadon bocsátását követelték.