A vajdasági/szerbiai Sajtószabadság Alapítvány a negatív folyamatokra való figyelmeztetéssel kívánja jelölni idén a Sajtószabadság Világnapját. Mind Szerbiában, mind Magyarországon évek hosszú sora óta romlik a sajtószabadság állapota. A végtelen és féktelen hatalmi vágy elvakítja az uralmon levőket, akik – nyilván nem véletlenül – a szabad, független média szókimondásától tartanak legjobban.

Ha a hatalomnak nem lenne rejtegetni valója – legyen az a mérhetetlen korrupció (mindkét országban), a politikai múlt és jelen be nem vállalása, a közpénzek oligarcha és stróman-kézre való játszása, az évtizedekre titkosított állami szerződések (vasút, atomerőmű, orosz bank és kínai egyetem stb.), az örökösnek remélt hatalomba való önbebetonozás (ha másként nem megy, akkor a közintézmények hűbérbe magánosítása), a szélesebb nemzetközi környezet elleni folyamatos ágálás, a végtelen ellenségkeresés, sőt -gyártás –, akkor nem félne a sajtótól. Akkor esetleg még a helyi kiskirályok sem tiltanák meg pártkatonáiknak, hogy szóba álljanak a független média képviselőivel.

Nyolcadik éve szinte egyenletesen lefelé: Magyarország és Szerbia a sajtószabadság lejtőjén (Adatok: Riporterek Határok Nélkül)

Nyolcadik éve szinte egyenletesen lefelé: Magyarország és Szerbia a sajtószabadság lejtőjén (Adatok: Riporterek Határok Nélkül)

A fenti adatokat részletesebben kifejtettük ma a Szabad Magyar Szóban: Egyre lejjebb és lejjebb címmel.

Alapítványunk felszólítja a hatalom birtokosait, hogy álljanak ki bátrabban a közvélemény elé, vállalják a visszakérdezés veszélyét és a bírálatot – ne csak a mikrofonállványokat.

Ugyanakkor buzdítunk minden olyan kollégát, aki szívügyének tekinti az újságírói – és a személyes – integritást, hogy ne vállalja a hallgatás vagy mellébeszélés, a kötelező dicshimnusz-zengés és gyűlöletkeltés kényszerét.

A Sajtószabadság Világnapja 2021 (Plakát: UNESCO)