Miután Veselin Simonović, a Nova.rs független hírportál főszerkesztője kijelentette, hogy a hírportál anyacége, a United Media kiadásában induló Nova napilap megjelenése késik, mivel egyetlen szerbiai nyomda sem óhajtja kinyomtatni, Željko Ivanović, a podgoricai Vijesti igazgatója felajánlotta, hogy az újságot náluk nyomtassák. Simonović a Cenzolovka médiának, a sajtó szabadságával foglalkozó hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy hét nagyobb országos nyomda utasitotta el a Nova kinyomtatását. Ezek között a nyomdák között van a Borba, a Politika, a Ringier Axel Springer és a Color Press Group is, amelyek különböző kifogásokkal élve utasították el a Novát.

A United Media clgcsoport tagjai (Forrás : K-13.com)

Senki sem mondta ki nyíltan, hogy nem akarnak minket nyomtatni, hanem azt állították, hogy képtelenek erre, mivel nincs elegendő kapacitásuk, műszaki feltételeik, nem dolgoznak három műszakban, vagy éppen azért nem nyomtatják ki, mert az nem lenne kifizetődő számukra. Szerintem ezek kifogások, mert mind a tíz hazai napilapot összesen 200 ezer példányban nyomtatják, miközben ez a szám alig néhány évvel ezelőtt kétszerese volt a jelenleginek. Arról nem is beszélve, hogy mindenki, aki piaci alapon gondolkozik, megörülne egy ilyen ajánlatnak – jegyezte meg a Nova.rs független hírportál főszerkesztője, aki hozzáfűzte, hogy egyedül az újvidéki Forum nyomda lett volna hajlandó eleget tenni a kérésüknek. Ezzel viszont az a gond, hogy ez a nyomda félig fekete-fehér, félig színes alapon tudná csak nyomtatni az újságot.

Simonović szerint az országban egyesek olyan hangulatot teremtettek, amelyben a United Media nem kívánatos, és a nyomdaigazgatók félelmükben utasítják el a Novát. Amennyiben az ország területén végképp nem találnak nyomdát, akkor a környező országok egyikében oldják majd meg a nyomtatást.

Az ügy kapcsán nyilatkozott Zdravko Huber, a Danas napilap egyik alapítója is. Szerinte utoljára a kilencvenes években történt ilyesmi, amikor a Danas is hasonló gondokkal küszködött, és akkor is az újvidéki Forum Nyomda segített rajtuk. Számukra sokkal nehezebb volt, amikor a Danast külföldön nyomtatták.

A N1 hírtévét és a Nova S kereskedelmi televíziós csatornát és hírportált is működtető United Media 10 nappal ezelőtt jelentette be, hogy hamarosan napilapot indít, amelyben a fő hangsúly a felelősségteljes szerkesztési koncepción és pontos, ellenőrzött hírek megjelentetésén lesz.

Hamarosan új, független napilap: Nova (Forrás: nova.rs)