Június 18-án verbálisan megfenyegették Miljko Stojanovićot, a Voice of Zaječar hírportál újságíróját, mert részt akart venni a Szerb Haladó Párt egyik nyilvános kampányrendezvényén. Az újságírót egy helyi politikus azzal fenyegette meg, hogy ha részt vesz a rendezvényen, „akkor megverik”. A jelenetnek több rendőr is szemtanúja volt, akik nem reagáltak.

Június 21-én, a választások napján Nikola Mitić újságírót és Matija Gačić fotoriportert, a Južni vesti portál munkatársait fenyegették meg, miközben épp az egyik szavazóhely előtti eseményről tudósítottak. Az ismeretlen támadó azzal fenyegette a fotóriportert, hogy „eltöri a lábait”, ha nem törli ki a felvételeket a fényképezőgépéből.

Ugyanezen a napon fizikailag bántalmazták Saša Mikićet, a Dečiji Internet Radio újságíróját, amikor az egyik nagykikindai szavazóhelyen akart interjút készíteni a választási bizottság elnökével. Mikićet kilökdösték az épületből, majd rátámadt egy három fős csoport. Szemtanúk szerint ketten lefogták, a harmadik pedig arcon ütötte. A történtekről értesítették a rendőrséget, az újságírót pedig elsősegélyben kellett részesíteni.

Július 8-án a rendőrök bántalmazták Žikica Stevanovićot, a Beta hírügynökség munkatársát, miközben a belgrádi parlament előtti tüntetésekről tudósított. Az újságíró egyértelműen közölte a rendőrökkel, hogy csak a munkáját végzi, és újságíró-igazolványát is felmutatta, ennek ellenére több rendőr támadt rá egyszerre, a földre lökték, majd ott tovább ütötték és rugdosták a már vérző férfit.

Ugyanezen a napon szintén a rendőrök bántalmazták Marko Radonjićot, továbbá Milica Božinovićot és Nataša Latkovićot, a nova.rs újságíróit. Božinovićnak gumibottal ütötték ki a mobiltelefont a kezéből, Latkovićnak eldobták az újságíró-igazolványát.

A Szerbiai RTV újvidéki forgatócsoportjának a kameráját törték el ismeretlenek, Lazar Vukadinović operatőrnek a keze sérült meg. Ivan Stambolićot, a közszolgálati televízió niši operatőrét egy üveggel találták fejbe.

A felsorolt esetek azt bizonyítják, hogy Szerbiában a sajtó és a sajtószabadság helyzete csak tovább romlott a Riporterek Határok Nélkül erre vonatkozó legutóbbi, áprilisi jelentése óta. Az újságírókat fenyegetik, atrocitásoknak vannak kitéve, nem egy esetben pedig fizikailag is bántalmazzák őket – rendőrök, túlbuzgó pártkatonák és elvakult tüntetők egyaránt. Márpedig az újságírók szabad és biztonságos munkavégzése nélkül nincs sajtószabadság, sajtószabadság nélkül pedig nincs demokrácia.

Az újságírók szabad és biztonságos munkavégzése csak egy módon biztosítható igazán hatékonyan: az illetékes hatóságok szigorú és következetes fellépésével. Ezért felszólítjuk a szerbiai hatóságokat, hogy a fent felsorolt esetek mindegyikében végezzék el a szükséges nyomozást, szerezzék be a szükséges bizonyítékokat, és indítsanak eljárást a feltételezett elkövetők ellen, minderről pedig tájékoztassák a nyilvánosságot.