A Sajtószabadság Alapítvány igazgatóbizottsága aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az Egyesült Államok Globális Médiaügynökségének új vezérigazgatója, akit az USA elnöke nevezett ki, egyetlen húzással leváltotta az Amerika Hangja, a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió, a Szabad Ázsia Rádió, a Kubai Műsorszóró Iroda (Martí Rádió és Martí TV), valamint a Közel-Keleti Műsorszóró Hálózatok (Alhurra és Sawa Rádió) minden vezetőjét, sőt a kiadótanácsok tagjait is.

(Az európai olvasók tájékoztatása érdekében megjegyezzük, hogy a felsorolt amerikai közmédia – amely csak külföldnek sugároz – szerkesztéspolitikai függetlenségét a mindenkori kormányzattól szövetségi törvény szavatolja.)

Egyetlen médiaház sem működhet függetlenül és tárgyilagos módon, ha egyetlen személynek felhatalmazása van arra, hogy már első munkanapján kirúghat hosszú évek óta szolgáló professzionális vezetőket és totális hatalma lehet egy hét évtizede működő, 61 nyelven sugárzó médiahálózat fölött. Ez a körülmény félelmet és öncenzúrát okoz.

Márpedig mi első kézből tapasztaltunk meg ilyen helyzeteket, amikor Slobodan Milošević szerb kommunista diktátor aparatcsikjai, később pedig a magyar illiberális autokrata Orbán Viktor akaratának végrehajtói törölték el a közmédia szabadságát. Mindkét eset nyomán hosszú ideig képtelen újjászületni a média (Szerbiában évtizedek óta, Magyarországon éppen tíz éve), hanem állami irányítású propagandagépezetté vált, amely a lakosság indoktrinálását végzi.

Felszólítunk minden médiaszervezetet, hogy tartsa tiszteletben azt az üzenetet, amit az új vezérigazgató első munkanapján átmeszeltetett az amerikai ügynökség falán:

„A megdönthetetlen tények halmaza, valamint alapvető igazságok létezése jelenti a demokrácia biztonságos alapjait, az intézmények és a[z amerikai] polgárok egészségét, biztonságát és szabadságát. Az [Egyesült Államok] alapítása óta az újságírók és a sajtó azok a tényezők, amelyek éber szemmel ellenőrzik a köztisztségek viselőinek és a magánszféra vezetőinek hatalmát és elszámoltatják őket a köz érdekében a valós tények és az igazság mentén.”