Egy orosz bíróság szerdán, a távollétében nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélte Marina Ovszjannyikovát a háborúellenes megnyilvánulásairól híressé vált orosz televíziós újságírónőt, aki – közölte az Index.hu.

Mint amiről oldalunk is beszámolt, Ovszjannyikova 2022 márciusában élő adásban rontott be az orosz állami televízió 1-es csatornájának híradójába, amikor éppen a híreket olvasták be. Kezében hatalmas transzparens volt, és közben azt kiabálta, hogy Vessenek véget a háborúnak! Mondjunk nemet a háborúra!

A televíziós incidens után az újságírónőt akkor még csak pénzbírsággal sújtották és a televízióból is eltávolították. Ovszjannyikova a tévétől való távozása után külföldre ment, és a Die Welt című német lapnál kapott munkát az oroszországi és ukrajnai ügyek tudósítójaként. Júliusban azonban hazatért Moszkvába, hogy két kiskorú gyermekéért küzdjön, akiket a volt férje el akar venni tőle. Ekkor házi őrizetbe került, mert a  a Kremllel szemben a folyóparton egy plakátot tartott a magasba, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnököt gyilkosnak, az orosz katonákat pedig fasisztának nevezte. Innen viszont megszökött.

A volt újságírónőt „az orosz fegyveres erőkről szóló, tudatosan hamis információk terjesztésében” találta bűnösnek a bíróság, és házi őrizetbe került, ahonnan megszökött.