Hogy a Lenta.ru szabotázsáról épp a Meduza független orosz számol be, egyébként végtelenül ironikus. A Lettországban működő orosz/angol nyelvű lap ugyanis pár éve éppen a Lenta.ru felmondott újságíróiból jött létre, akik a főszerkesztő kirúgása után távoztak.

A Lenta.ru az egyik legnagyobb orosz hírportál, a lap tulajdonosa néhány áttéten keresztül a Sberbank, vagyis végső soron az orosz állam. Ennek megfelelően a hangvétele eddig tükörsimán simult bele a hivatalos propagandába, és ezért is meglepő, hogy ma reggel olyan szalagcímek jelentek meg rajta, mint:

„Putyin egy paranoiás diktátor”

„A védelmi minisztérium hazudik a Moszkva hadihajóról”

„Az orosz hatóságok megtiltották a sajtónak, hogy az igazságról számoljon be”

„A háború csak a gazdaság kudarcát próbálja elfedni”

És még nagyjából 20 hasonló az orosz kormánnyal és Putyinnal szemben kritikus hangnemű cikk jelent meg – közölte a BBC.

A Mediazona nevű független lap a Szabad Európa beszámolója szerint elérte a Lenta.ru szerkesztőségét és Jegor Poljakov gazdasági rovatvezető elismerte, hogy nem külső hekkertámadás áll a háttérben, hanem maguk publikálták a cikkeket. A döntést már korábban meghozták, mostanáig azonban nem volt lehetőségük megvalósítani – hogy miért, azt viszont nem árulta el.

A Lenta.ru belülről meghekkelt oldalai már nem elérhetőek, de az internetes oldalakat archíváló Internet Archive megőrizte a címlapot.