A Roszkomnadzor, vagyis az orosz médiahatóság, az „ukrajnai különleges katonai hadműveletről szóló hamisítások miatt korlátozta az Euronews tévécsatorna anyagaihoz történő hozzáférést Roszkomnadzor orosz médiahatóság” – írta a TASZSZ orosz hírügynökség nyomán a 24.hu

A döntés az euronews.com weboldal mellett annak orosz változatára, a ru.euronews.com-ra is kiterjed.

Mint ahogyan a médiafelügyelet kifejtette, „a külföldi médium szisztematikusan közérdekű, pontatlan információkat tett közzé az Orosz Föderáció fegyveres erői által végrehajtott különleges katonai műveletről, valamint olyan információkat, amelyek az állampolgárokat az Orosz Föderáció területén a fennálló rend megsértésével tartott tömeges (nyilvános) rendezvényeken való részvételre buzdítják”.

A hír kapcsán nemrég közleményt adott ki az Euronews, melyben határozottan visszautasítja a moszkvai médiahatóság vádját, hogy „fake newst” (azaz álhíreket) közölne, vagy hogy az orosz polgárokat – ott súlyos retorzióval járó – tiltakozásra szólítaná fel.

Az Euronews megemlítette, hogy egyelőre még hivatalos közleményt, határozatot nem is kaptak a velük szembeni lépésről, amely elérhetetlenné teszi az internetes és televíziós médiaszolgáltatásukat.

„Határozottan elítéljük ezt a tűrhetetlen korlátozást, amelyet azon emberek millióival szemben alkalmaznak Oroszországban, akik minden eddiginél nagyobb mértékben támaszkodtak az Euronewsra, hogy pártatlan, tényeken alapuló híreket kapjanak, a fokozott dezinformáció és propaganda körülményei közepette” – áll az Euronews közleményében.

A cég az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 19. cikkére hivatkozik, mely dokumentumot Oroszország is aláírta. Az Euronews felszólítja az orosz médiahatóságot, hogy oldja fel az Euronews blokkolását, és tegye lehetővé az orosz emberek számára, hogy „beavatkozás nélkül véleményt nyilváníthassanak, valamint információt és eszméket keressenek, fogadjanak és terjesszenek bármely médiumon keresztül és határok nélkül”, ahogyan azt a nyilatkozat is előírja.

Az angol nyelvű közleményükben egyébként azt is írják, hogy különféle technológiákkal megpróbálják továbbra is folytatni a működésüket. Megpróbálkoznak várhatóan azzal, hogy VPN technológia segítségével továbbra is elérhető legyen a tartalomszolgáltatásuk.