Az igazság állt a Szemlélek Társalgó nevű podcastműsor legújabb adásának középpontjában; a beszélgetésen részt vett Szőnyi Szilárd újságíró, a 2018-ban bezárt Heti Válasz című hetilap főszerkesztő-helyettese, jelenleg kommunikációs vezető, valamint Zöldi Blanka, a januárban indult tényellenőrző portál, a Lakmusz főszerkesztője. A beszélgetésen – idézi a Szemlélek honlapja – szó esett arról, hogy hogyan is működik a Lakmusz. Zöldi elmondta: minden egyes állítást ugyanazzal a módszertannal végeznek.

–Amikor Orbán Viktorral kapcsolatban csináltunk egy fact-checket, akkor megkaptuk, hogy hát persze, mert mi baloldali újságírók vagyunk, és az ellenzéket támogatjuk, amikor pedig Márki-Zay Péternek a kijelentését ellenőriztük, akkor meg azt kaptuk meg, hogy ezt biztosan a Rogán minisztériuma fizette – tette hozzá a főszerkesztő.

A beszélgetésen szó esett arról is, hogy Orbán Viktor március 15-i beszédét a közmédia 24 óra leforgása alatt kilencszer adta le, ezzel szemben Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje például csak 5 percet kapott 4 év alatt.

A Szemlélek magyar médiahelyzetről szóló podcastja a képre kattintva hallgatható meg. (Forrás: szemlelek.podbean.com)

Szőnyi ennek kapcsán elmondta, nagyon nehéz egy újságírónak manapság higgadtan beszélnie a közmédia állapotáról:

–Ha felkelek bármelyik reggel és kinyitom a közmédia bármelyik hírműsorát, szerintem 6-8 éve folyamatosan minden nap a hatalommal való visszaélések eklatáns példáit hallom és látom – vélekedett

Zöldi Blanka úgy fogalmazott, a különféle nemzetközi tényellenőrző szervezetekkel folytatott beszélgetéseik során gyakran kérdezik őket, hogy hol lehet álhíreket találni Magyarországon,

„és azt látjuk, hogy Magyarországon egyáltalán nem kell az ilyen Fringe, meg különböző, határszéleken mozgó Facebook-csoportokba menni, hanem az álhírek egyik legnagyobb terjesztője maga a közmédia”.

Gégény István, a műsor egyik házigazdája szerint a befizetett közpénzből

„megnyomorítják a szellemi környezetet, amiben élünk, az óriásplakátokon, a videókban, a mindenféle csatornákon”, míg Sáhó Eszter, a másik műsorvezető szerint „lehet, hogy mi is tehetünk erről, nem csak a politika, merthogy nem jelzünk eléggé vissza. Valami nem működik társadalmilag, hogy ide juthatott a média világa. (…) Nagyon sok médiumot végig kell nézni egyetlen hír kapcsán, hogy valami derengjen az igazságból, de még az sem lesz biztos”.

Szőnyi aláhúzta, egy újság „egy élénk organizmus, egy szellemi műhely”, melyben ha a szabadságnak a szikrája sincs meg, „akkor abból nem lesz semmi”.