Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), sürgősségi eljárás keretében szólította fel Moszkvát, hogy tartsa tiszteletben a Novaja Gazeta című lap véleménynyilvánítási szabadságát

A strasbourgi testület sajtóközleménye nyomán az MTI számolt be erről.

A közleményben felidézték, hogy az orosz médiahatóság február 26-án felszólította az országos tömegtájékoztatási eszközöket, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatban tartózkodjanak bizonyos szavak használatától és csakis hitelesnek minősített forrásokból közöljenek információkat.

Az orosz médiahatóság felhívta a figyelmet, hogy azok a médiumok, amelyek úgymond félretájékoztató információkat közölnek, súlyos pénzbírságot kapnak, és korlátozzák elérhetőségüket. A médiafelügyelet többek között a Novaja Gazeta című lapról állítja azt, hogy hamis híreket közöl.

Az EJEB felszólította az orosz hatóságokat, hogy tartózkodjanak minden olyan intézkedéstől, amely a hírlap tevékenységének megszüntetését célozza, és az olyan határozatoktól is, amelyek megfosztják az újságot a véleménynyilvánítási jogától.

Az MTI emlékeztet: az Európa Tanács tagállamaként Oroszország köteles lenne betartani az EJEB döntéseit. Csütörtökön azonban Moszkva bejelentette, hogy a továbbiakban nem vesz részt a szervezet munkájában. Az ország tagsága a szervezet alapokmányának 7. cikke értelmében a folyó pénzügyi év végén szűnik meg.