„Ne írd meg semmilyen formában, köszi” – adta ki az utasítást az MTI egyik vezető munkatársa a hírügynökség egyik munkatársának, amikor a Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders) nevű párizsi központú nemzetközi szervezet sajtószabadság helyzetével kapcsolatos frissen publikált kutatási eredményeivel kívánt foglalkozni. Az MTI emberei nem nevezhetik ellenzéki összefogásnak az ellenzéki összefogást, sokáig nem lehetett leírni, hogy Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást, és el kellett hallgatni a koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatban is bizonyos információkat, és a Paks2 finanszírozásával kapcsolatban is cenzúra történt. Folytatódik a Direkt36 cikksorozata arról, hogyan manipulálja az embereket a közmédia ernyője alá tartozó Magyar Távirati Iroda.

A napokban a Sajtószabadság Alapítvány már szemlézte a Direkt36 cikksorozatának előző részét, amelyből az derül ki, hogy az Orbán-kormány egyes minisztériumaiból és a miniszterelnök kommunikációs stábjából hogyan diktálnak az MTI-nek a Fidesz érdekében rendszeresen, és sokszor még azt is előírják, mit kérdezhetnek a kormánytól. Az is kiderült, hogy egyes sajtóeseményeket nem tehetnek be az MTI Agenda nevű nyilvános naptárszolgáltatásába az állami hírvállalat munkatársai, hogy azon lehetőleg ne legyen jelen a kormánykritikus sajtó. E-mailek bizonyítják azt is, hogy Mészáros Lőrinc (Orbán Viktor barátjának) érdekeltségébe tartozó Opus közleményeit szolgai módon, szó szerinti módon vették át az MTI-sek, és a jelek szerint nem épp önkéntesen, mivel akadt olyan munkatárs, aki ezen kiakadt.

Tiltott és egyeztetésköteles témák

A Direkt36 most egy újabb résszel folytatta cikksorozatát, amiből az is kiderül, hogy az MTI-nél vannak egyeztetésköteles és teljesen tiltott témák. Sok elkészült hír megy a kukába – az MTI-ben ezt úgy mondják, hogy az anyag „elesett” vagy „elvérzett”. A szerkesztői, újságírói szabadságnak szinte semmilyen tere nincs.

Az MTI vezetése annak ellenére gyakorol erős cenzúrát, hogy hírszolgáltatásukat lényegében a teljes magyar média használja, a törvény által rögzített feladata pedig minden magyar pontos, pártatlan és sokoldalú tájékoztatása lenne. A Közszolgálati Kódex szerint ugyanis a közmédiával szemben követelmény „az egyes eltérő vélemények ismertetése, a közösség ügyeivel kapcsolatos viták lefolytatása, a megbízható tájékoztatáson alapuló, szabad véleményalkotáshoz való hozzájárulás”.

A Direkt36-hoz eljutott dokumentumok alapján azonban az elmúlt években a koronavírussal kapcsolatos hírek egy részét cenzúrázták és manipulálták. Nem jelenhetett meg több, az orosz vagy kínai vakcinák hatékonyságát megkérdőjelező információ; Putyin karanténba vonulásával és Paks-2 orosz hitelével kapcsolatos híreket is megszűrték; kötelező volt az MTI felső vezetésével egyeztetni a jogállamisági vitákkal, a gyermekvédelmi törvénnyel, a migrációval, egyházakkal kapcsolatos híreket; sokszor tilos volt a külföldi sajtó magyar kormányt bíráló cikkeit szemlézni, nem lehetett írni a magyar sajtószabadság egyre romló helyzetéről, emberi jogi szervezetekről; tilos volt a „szélsőjobboldali” jelző, az ellenzéki összefogás helyett „baloldalit” kellett írni; hetekig nem lehetett elismerni, hogy Donald Trump elveszítette az amerikai elnökválasztást; a hírügynökség munkatársait többször is egyértelműen a szakmai alapszabályokkal ellenkező hírek kiadására utasították.

A közmédia még csak nem is próbálja tagadni a történteket

A Direkt36 részletes kérdéssort küldött a közmédia sajtóirodájának, de nem érkezett válasz. A cikksorozat korábbi része kapcsán azonban az MTVA sajtóirodája közvetve már beismerte, hogy a kiszivárgó levelek valósak, ugyanis akkor azt írták, ezek a levelezések üzleti titkot képeznek, és a levelezés közzététele – szerintük – jogsértő, ezért a közmédia bírósághoz fordul az oknyomozó műhellyel szemben, ha ezeket publikálják.

A Direkt36 cikke szerint a hírek kontrolljának és az öncenzúrának kiépült mechanizmusa van az MTI-nél. A 2018-as választások óta keletkezett dokumentumok szerint a rendszer kulcsfigurái a három, úgynevezett teljes kiadásért felelős vezető szerkesztő, akik egymást váltják ügyeleti rendszerben, valamint azok a felsővezetők, akikkel ők rendszeres kapcsolatban állnak: a házon belül Pitbull néven emlegetett Németh Zsolt, az M1 csatornaigazgatója, vagy például Bende Balázs hírterületi vezető szerkesztő.

A rendszer a dokumentumok és az MTI belső működését ismerő források elmondása alapján úgy működik, hogy az ügyeletes vezető szerkesztők a kényes anyagokat megjelenés előtt megmutatják a kormány kommunikációs embereivel is kapcsolatban álló Némethnek vagy Bendének. Ők időnként belejavítanak az anyagokba, vagy úgy döntenek, hogy azok egyáltalán nem jelenhetnek meg, esetleg küldenek kötelezően feldolgozandó témákat. Döntéseiket szinte soha nem indokolják meg az újságíróknak.

Korábban A SA is beszámolt arról, hogy az MTI a teljes ellenzéki előválasztást és a kapcsolódó miniszterelnök-jelölti vitákon elhangzottakat is elhallgatta, fotókat sem közöltek róla. Az NMHH Médiatanácsa azonban nem szankcionálta a közérdeklődésre számot tartó hír elhallgatását, pedig kaptak erre vonatkozó bejelentést.