Nem tarthatja meg karikatúra-kiállítását a XI. kerületi önkormányzat Újbuda Galériájában a MÚOSZ Karikaturista Szakosztálya. Erről Halász Géza szakosztályi elnök posztolt a MÚOSZ weboldalán Cenzúrázva címmel. A közlemény szerint a mostani kiállítás már eleve nem az eredeti tervek szerint zajlott volna, ugyanis a politikai tartalmak miatt egyszer már letiltották, most pedig egy meztelen nőt kifogásoltak – írja a 24.hu

Halász bejegyzése szerint a MÚOSZ Karikaturista Szakosztálya Kétfilléres-díj pályázatára érkezett munkákból rendeztek volna kiállítást, de néhány rajzot
amiknek a szerzői között van Marabu, Pápai Gábor, Weisz Béla is– politikai tartalma miatt nem engedték bemutatni.

“Hogy megmaradjon a béke, új kiállítást javasoltunk, a pályázaton nyertes Fenekovács László rajzaiból. Kiszűrtük a politikai tartalmat, kinyomtattuk, bekereteztük, valahogy azonban egy pucér nő bekerült a válogatásba, ami az önkormányzat gyermekvédőinek nem tetszett, így ez a kiállítás is lefújva… Legközelebb virágcsendéletekkel próbálkozunk, szemérmesen eltakarva a porzót és bibét, különös tekintettel a politikai áthallásokra” – posztolta a MÚOSZ Karikaturista Szakosztályának a vezetője.

A XI kerületi önkormányzat a 24.hu munkatársai által feltett kérdésekre válaszolva visszautasították a cenzúra vádját, s a következőképpen nyilatkoztak.

“Önkormányzatunk Újbuda Galériája 2022. február 24-től adott volna otthont a MÚOSZ Karikaturista Szakosztály karikatúra kiállításának. Sajnálatos módon azonban Kós Mihály, a kiállítás szervezője, valamint Fenekovács László többszöri egyeztetés után sem vették figyelembe azt a kérésünket, hogy tartsák tiszteletben a kiállítótér adottságát. Galériánk ugyanis egyben önkormányzati váró és folyosó is, ahova a vendégek nem kizárólag egy kiállítás miatt érkeznek. Ez azt jelenti, hogy az Újbuda Galéria egy félfogadásra használt látogatótér, ahol idősek és gyerekek is várakozhatnak”, s állításuk szerint az aláírásra váró megbízási szerződés egyik bekezdése szerint a Megbízott (kiállítást szervező) köteles a kiállítás anyagát előzetesen egyeztetni a Megbízóval (Újbuda Galéria), és köteles e körben a Megbízó utasításai szerint eljárni. Megbízott tudomásul veszi, hogy a Megbízó kizárólagos hatáskörében jogosult meghatározni, hogy melyek azok az Újbuda Galéria profiljába illő alkotások, amelyek a kiállítás keretében bemutatásra kerülhetnek.” Ezt a feltételt azonban a kiállítás szervezője – többszöri levélváltás ellenére – sem teljesítette. Ezen kívül a kiállításra olyan munkák is érkeztek, amelyeket előzetesen nem mutattak be. Az Újbuda Galéria továbbra is teret biztosít a legkülönbözőbb témájú kiállításoknak, és visszautasítjuk a cenzúra vádját. Azt azonban elvárjuk, hogy a kiállítók legyenek tekintettel a galéria azon adottságára, hogy ott gyermekek is várakozhatnak.