A Brazíliában élő Tal Prihart 8 év börtönbüntetésre ítélték, mivel híroldalával segített bűnözők pénzét tisztára mosni – számolt be az Engadget nyomán a hvg.hu.  A brazíl és az amerikai hatósáok a DeepDotWeb hírportálukat is bezárták. 

Prihar és társa, Michael Phannel a  hírportálon olyan hivatkozásokat, amelyek darkweben (sötét web) megtalálható piacterekre mutattak. Az ítélet szerint ezért összesen 8,4 millió dollárnyi (nagyjából 2,68 milliárd forintnyi) bitcoint kaptak a bűnözőktől.

Annak érdekében, hogy ezt leplezze, a kapott összegeket Prihar más kriptotárcákba és fiktív cégek nevére utalta el. A férfi már 2021 márciusában bűnösnek vallotta magát, társa azonban még Izraelben várja, hogy kiadják az Egyesült Államoknak, ahol pénzmosásért kell felelnie.

Az ügy rámutatott, hogy már azért is komoly büntetés várhat valakire, ha csak segédkezik abban, hogy bűnözők elérjék az ilyen szolgáltatásokat.

A sötét web olyan titkosított online tartalom, amely a konvencionális keresőmotorok rendszerében nem került indexálására, azonban speciális keresőmotorokon (pl. Tor) elérhetőek. A tartalmak között drogok adás-vételére szakosodott online piactereket, lopott pénzügyi és személyes adat kereskedelmére specializált oldalakat találhatunk, ahol a kereskedés alapja általában a bitcoin vagy egyéb csereáru, kriptovaluta módja pedig az anonimitás megőrzése a jogérvényesítés elkerülése végett.