A szerbiai újságírók túlnyomó része nincs elég jól megfizetve és többségüknek biztos munkahelyük sincs, közülük pedig sokak kénytelenek rendezett munkaidő nélkül, túl sokat dolgozni – nyilatkozta a Szerbiai Újságírók Szakszervezetének (SINOS) Nišben megrendezett összejövetelén Jeremy Dear, az Újságírók Nemzetközi Szövetségének (IFJ) a főtitkár-helyettese.  A konferencia résztvevői arról tárgyaltak, hogy az újságírók a jelenlegi helyzetben miképpen végezhetik tisztességesen és felelősségteljesen.

Dear kijelentette azt is, hogy az újságírók lehetőségeit, hogy kitartson az etikus és profeszzionális újságírás mellett nagyban fenyegetik a polarizált médiumok.

–A hatalmi szervek általi megfélemlítések, zsarolások és más mechanizmusok is megakadályozzák abban az újságírók jó részét, hogy a közvélemény és az objektív tájékoztatás őrzői legyenek – jegyezte meg az IFJ főtitkár-helyettese, aki szerint a médiaházak munkatársainak szerveződniük kell annak érdekében, hogy maguk számára kiharcolhassák a jobb munkafeltételeket, s egyben ennek kapcsán egy angol újság munkatársainak a példáját is elmesélte, akik kiváló szervezéssel és egy érdekes akcióval kiharcolták, hogy nagyobb fizetést kapjanak és, hogy jobb munkafeltételek mellett dolgozhassanak.

Jeremy Dear (Forrás: UNESCO)

–Az újságírók a lapnál éveken keresztül alacsony fizetésekért dolgoztak és ezért mellékmunkákat is el kellett vállalniuk ahhoz, hogy kifizethessék a számláikat. A szakszervezet segítségével egy kampányt szerveztünk, ami abból állt, hogy egy nagy csekkszámlával a kezünkben, amelyen az újságírók jövedelme volt feltüntetve, elmentünk a lap tulajdonosához és szerkesztőjéhez – mesélte Dear és ezt követően a szakszervezet tagjai az összes, a tulajdonossal és a szerkesztővel történő találkozóra ezzel a hatalmas csekkszámlával a kezükben mentek el.

–Felkeltettük a médiumok érdeklődését és nemsokra rá a laptulajdonosok leültek tárgyalni a szakszervezettel és az alkalmazottak számára biztosították a kollektív szerződést – jegyezte meg Dear és hozzáfűzte, hogy az év végéig a szakszervezet még 15 kollektív szerződés megkötését érte el, s több mint ezer új tagot toborzott a szakszervezetbe.

Dragan Čabarkapa a SINOS elnöke elmondta, hogy a szakszerveztük elindított egy kampányt, amelynek a célja az, hogy az újságírók és a médiumok többi alkalmazottja kivívhassák a jobb szocio-gazdasági helyzetüket, s hogy professzionális szinten végezhessék hivatásukat.

–Felszólítjuk az összes, Szerbiában működő szakszervezetet, hogy egy egységes frontba szerveződjenek, amivel a munkaadókat ráveszik a párbeszédre. Ez az egyedüli módja annak, hogy az összes kollégánk az Európai- és a Nemzetközi Újságíró Szövetség tagjaihoz hasonló védelmet élvezzenek – nyilatkozta a SINOS elnöke.