Hat éve tart a Dnevni Telegraf és az Evropljanin főszerkesztőjével szemben 1999-ben, történt gyilkossággal kapcsolatos bírósági tárgyalás, de a mai napig nem tisztázott, hogy az ügyet vezető Dragan Milošević miért nem jelent meg két alkalommal a tárgyaláson.

A mai napra meghirdetett bírósági tárgyalást Dragan Milošević bíró távolléte miatt ismét elhalasztották, ahogyan az előzőt is. Snežana Jovanović, bírósági tanács elnöke október 25-re és 26-ra újabb időpontokat hírdetett meg az ügy kapcsán.

Slavko Ćuruviját 1999. április 11-én ölték meg, s az eljárás hat éve tart.

A tárgyalás a Belgrádi Felsőbbrendű Bíróság szervezett bűnözéssel foglalkozó különleges részlegén van folyamatban.

Amikor tavaly júliusban a fellebviteli bíróság megsemmisítette azt az ítéletet, miszerint a Szerb Állambiztonsági Szolgálat magasrangú vezetőit és operatív tagjait: Radomir Markovićot. Milan Radonjićot, a jelenleg is szökésben lévő Miroslav Kurakot és Ratko Tomićot összesen 100 év szabadaságvesztésre, illetve börtönbüntetésre ítélte, az ítélet magyarázatában nem kérték újabb bizonyítékok közzétételét, illetve tanúk kihallgatását. Ezzel szemben a a Belgrádi Felsőbbrendű Bíróság szervezett bűnözéssel foglalkozó különleges részlegének az öttagú bírósági tanácsa, aminek Milimir Lukić, volt az elnöke megdöntötte az ítéletet egy ismeretlen személy megemlítésével, aki szerintük közvetlenül elkövette a merényletet.

Forrás: Vreme.com

Ekkor a bírósági tanács azt kérte, hogy az ítéletet hozzák összhangba a vádírattal, ezt pedig jobban magyarázzák meg.

A megismételt eljárást a tárgyaláson résztvevő összes fél nyilatkozatának a meghallgatásával, illetve az elsőbbrendű eljárás során megvitatott anyag gyorsított elolvasásával kezdődött, de az akkor tomboló pandémia. Illetve az egyik bíró, majd pedig a vádlottak ügyvédnőjének a megbetegedése is közbeszólt. Ezért a megismételt bírósági tárgyalás az előrelátott néhány hónap helyett lassan egy éve tart.

A következő tárgyaláson a gyanúsítottak védelme kezdi el védőbeszédét, ami a vádlottak és ügyvédjeik számát illetőleg, fejenként 90 percig tarthat majd.

Slavko Ćuruviját 2001. pravoszláv húsvétjának a napján ölték meg. Korábban az újságíró, főszerkesztő és lapkiadó folyamatosan szembeszegült az akkor hatalmon lévő Slobodan Miloševićtyel illetve Mirjana Markovićtyal. Alapos a gyanú, hogy Ćuruviját az utasításukra, az akkori Szerb Állambiztonsági Szolgálat dolgozói tették el láb alól.