Alekszej Korosztelev orosz újságírót kedd reggel keresték fel otthonában a rendőrök, hogy közöljék: vádat emeltek ellene, mert egy engedély nélküli tüntetésen vett részt április 21-én. Korosztelev egy független orosz tévé, a Dohzd riportere, és április 21-én arról a tüntetésről tudósított, amelyet Alekszej Navalnij támogatói szerveztek több orosz városban – írja a 444.hu, az orosz Meduza.io független hírportáltól átvett hír alapján.

Az orosz rendőrök nem kímélik a tüntetőket (Fotó: Olga Maltseva/AFP)

Az orosz hírportál szerint Koroszelevnek a két rendőr egy felvételt is megmutatott, amelyen – szerintük – ő volt látható. A riporter ugyanakkor tagadja ezt, mert, mint mondta, a tüntetésen ugyan jelen volt, de egész nap egy sárga megkülönböztető mellényt viselt „Sajtó” felirattal. A rendőrök ennek ellenére előállították, aki ugyan még a nap folyamán távozhatott, de április 30-án meg kell jelennie a bíróság előtt.

A Meduza.io szerint nem ő volt az egyetlen újságíró, akit elővezettek a rendőrök a tüntetés után: az Echo Moszkva rádióadó tudósítóját, Oleg Ovcsarenkót is felkeresték. A rádió főszerkesztője szerint munkatársuk a szerkesztőség megbízásából volt jelen a tüntetésen és dolgozott ott, a rendőrök szerint ugyanakkor nem volt nála sajtóigazolvány.

Úgyszintén az otthonában keresték fel a Meduza.io moszkvai tudósítóját, Krisztina Safonovát, őt a belügyminisztérium egy képviselője is meglátogatta. Hogy mit akartak tőle a rendőrök, az egyelőre nem derült ki, mert a helyszínen tartózkodó rendőr elmondása szerint ezt ő maga sem tudta. De a rendőr a „látogatás” közben telefonon beszélt a felettesével, majd mindketten távoztak. Mindössze annyit közöltek vele, hogy majd telefonon fogják keresni.

Április 21-én több orosz városban is Alekszej Navalnij mellett tüntettek a polgárok. A rendőrség több mint 2000 embert vett őrizetbe.

Alekszej Navalnij követői között (Fotó: AP)