Arnaud Gouillon, a szerb kormány Köz- és Kulturális Diplomáciai Hivatalának az igazgatója bejelentette, hogy a Szerbiával kapcsolatos külföldi híreket megfigyelő és ezekre reagáló csoportokat hoznak létre – tette közzé a belgrádi Danas napilap. Goullion szerint minden ilyen csoportnak néhány külföldi újságíró, illetve külföldön született és élő szerb is tagja lesz, akik értik az adott ország nyelvét és mentalitását.

Arnaud szerint e csoportok feladata az lesz, hogy az adott ország nyelvén minden Szerbiáról megjelent szöveget lekövessenek és álhírek esetén cáfolatokkal, vagy pedig szerzői írásokkal reagáljanak ezekre.

A napilapnak nyilatkozó szakértők szerint a szerb hatalom a saját propagandájának a terjesztése érdekében könnyen visszaélhet e „médiafigyelők” tevékenységével emellett további pénzösszegeket költenek el a saját politikai álláspontjaik terjesztése érdekében.

Rade Veljanoski, a Belgrádi Politikatudományi Egyetem nyugalmazott professzora szerint ilyen csoportok már léteznek. Ugyanis ha nem lennének és a szerb állam nem fizetne nekik rendszeresen, akkor a hatalom-közeli médiumokban nem jelenne meg annyi reagálás a Szerbiáról elhangzottak kapcsán és nem forgatnák ki ezeket az információkat.

Veljanski szerint mindezt abban a hitben teszik, hogy megvédik Szerbiát az idegen ráhatástól, az igazságtalan vádaskodásoktól és bírálatoktól, e csoportok megalapításával pedig legitimálni szándékozzák a tevékenységüket. A szerb kormány célja ezzel pedig az, hogy az így legitimált különítmények megjelenjenek a nyilvánosság előtt, mivel a kormány harcot indított a tevékenységét bíráló civil szervezetek ellen és legitimálni szándékozzák az ellenoffenzívájukat.

Slobodan Ćirić, a Szerbiai Újságírók Egyesületének az alelnöke szerint semmi baj nincs abban, hogy egy állami intézmény rendezvényeket és kiállításokat szervez a szerb kultúra és hagyományok népszerűsítésére, azonban a külföldi médiumok követését végző csapatok megalapítását ő sem tekinti jó ötletnek.

Đorđe Pavićević, a Belgrádi Politikatudományi Egyetem professzora szerint egy ilyen Szerbiával kapcsolatos külföldi híreket figyelő csapat megalapítása egy másik, már létező minisztériumok tevékenységét végző hivatal létrehozását jelenti.

Mivel a hazaiakkal ellentétben a jelenlegi kormány képtelen ellenőrzése alá vonni a külföldi médiumokat, elhatározta, hogy nyit egy, a nagyvilágban a saját igazságukat terjesztő hivatalt Pavićević szerint már az, hogy Arnaud Gouillont nevezték ki az iroda igazgatójának, a legékesebb példája annak, hogy mivel is fog ez az intézmény valójában foglalkozni.

Gullion a Francia Identitás Generáció (Génération Identitaire) szélsőjobboldali mozgalom tagjaként részt vett a liberális hegemóniával szembeni, globális kulturális háborúban, most pedig a Szerb Köztársaság költségvetéséből 3, 1 millió eurót költ el a Szerb Haladó Párt és Aleksandar Vučić igazságának a terjesztésére és nagy valószínűséggel, arra is hogy világszerte felvegyék a kapcsolatot a hasonló gondolkodású emberekkel, Szerbia pedig csatlakozzon a szélsőségeseknek a kiharcolt jogokkal és szabadsággal, illetve a kisebbségekkel szembeni háborújához” – nyilatkozta a belgrádi egyetemi tanár.