A Cenzolovka.rs a június 24-től július végéig követte a Pink, a Happy B92 és a Prva televíziók hírműsorait és ez kapcsán arra a következtetésre jutott, hogy az országos lefedettségű televíziók rendkívüli állapotot vezettek be és a lítiumbányászatot leglényegesebb állami érdekként számon tartó elemzők, tudósok és újságírók naponta tűnnek fel a műsoraikban, míg a lítiumbányászat ellenzőit gazembereknek és terroristáknak, illetve saját hazájuk ellen ügyködő személyeknek nevezik.

A fentiekben megnevezett televíziós csatornák mind ugyanazt a propagandamátrixt alkalmazzák annak érdekében, hogy a közvéleményt meggyőzzék arról, hogy a bányák kiépítése jót tesz az országnak.

A monitoring ideje alatt mindegyik televíziós csatorna napi szinten azt az álláspontot képviselte, hogy a bányanyitás nem jelent veszélyt a környezetre, valamint azt, hogy a projekt ellenzői nem is a lítiumbányászatot ellenzik, hanem valójában a szerb kormány és Aleksandar Vučić, szerb köztársasági elnök megbuktatása céljából tiltakoznak.

A jelenlegi szerb kormány a helyhatósági választásokat követően nagyon gyorsan visszaemelte a közbeszédbe a lítiumbánya megnyitását, függetlenül attól, hogy a szerb kormány 2022 januárjában határozottan kijelentette, hogy ezt a projektet végleg felfüggesztették. 2023. decemberi parlamenti választások után Aleksandar Vučić Szerbia elnöke és Ana Brnabić, a Szerbia Képviselőházának akkori elnöke ismét sűrűn emlegetni kezdte, hogy a Jadar projekt nagyszerű fejlesztési lehetőség Szerbia számára, amelyet ki kell használni, az idei helyhatósági választások után a kormány pedig nyílt kampányt indított annak érdekében, hogy Rio Tintónak a Jadra- völgyben engedélyezzék jadaritérc kiaknázását.
2024. június utolsó hetében a megfigyelt médiában (TV B92, TV Prva, TV Happy, TV Pink) a Jadra-völgyi bányanyitás témája az egyik legreprezentáltabb lett és ez a tendencia július első két hetében is folytatódott.

A témával foglalkozó országos lefedettségű kereskedelmi televíziók a szokásos propagandamátrixot alkalmazták – a híradásokat kizárólag a kormány legmagasabb képviselőinek, különösen a szerb elnöknek a véleményének népszerűsítésére helyezték, a szélesebb közvélemény meggyőzése érdekében. hogy ez az egyetlen igazság és az egyetlen jó dolog Szerbia polgárainak.

A lítiumbányászat kritikusait és ellenzőit viszont zsoldosnak nevezték, akiknek a célja a hatalom megszerzése, ezért politikai harcra használják fel, illetve Vučić megdöntésének eszközeként használják fel ezt a témát.
E televíziókon közvetített összes megfigyelt műsorában 2024 júniusában és júliusában a lítiumbányászatról és a Rio Tinto-ról kizárólag pozitív hangnemben beszéltek és projekt megvalósítását támogató beszélgetőpartnerekkel készült műsorokat sugározták.

Egyetlen televízióstúdióban sem szólaltattak meg a jadarit bányászatát bíráló vendéget és a különböző nézetek szembesítését sem engedték be a műsoraikba. sem engedte meg a témával kapcsolatos különböző nézetek szembesítését. A Jadar-projektet vitató, a lítiumbánya megnyitásának a környezetre és az emberi egészségre gyakorolt ​​drámai következményeire utaló szakértőkről, professzorokról, közéleti személyiségekről és az ellenzék képviselőiről pedig kizárólag negatív hangnemben, gyakran gúnyolódva beszéltek.

Jelen van a gyűlöletbeszéd is, amelyet az elektronikus médiáról szóló törvény (40. cikkely) különösen súlyos jogsértésnek tekint
E televíziók műsoraiban a vendégek azt az álláspontot képviselik, hogy a Jadar projekt ellenzőit külföldről képzik ki és fizetik, hogy hazánk érdekei ellen dolgozzanak.

Július elsején a TV Happy reggeli műsorában Vladimir Đukanović a Szerb Haladó Párt köztársasági képviselője a a környezet megóvásáért küzdő, a Jadar-projektet ellenző aktivistákat a vahabitákhoz és a terroristákhoz hasonlította, mondván, hogy ugyanúgy cselekednek és az amerikaiakat nevezte meg a mentoraiknak.
Tomislav Momirović bel- és külkereskedelmi miniszter július 2-án a TV B92 Fokus című műsorában azt mondta, hogy a projekt ellen küzdők az állam érdeke ellen ügyködnek és főleg külföldről utasított emberek vezetik ezeket a tüntetéseket.
Néhány nappal korábban, június 29-én Momirović miniszter a TV Happy-ben a Rio Tinto elleni tüntetés szervezőiről beszélve azt állította, hogy egy kivételével mindegyiket külföldről finanszírozzák.

A kormánypárti médiában a lítiumbányászat fontosságáról szóló szervezett propagandával párhuzamosan folyamatos támadások érik a bányászatot ellenző aktivistákat. Különösen Gornji Nedeljice aktivistáit, valamint a bánya megnyitását ellenző ellenzéki képviselőket is.

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke, a SNS helyi szintű koalíciós partnere július 4-én, a TV Happy reggeli műsorában „szemétládáknak” nevezte a bányanyitás ellen küzdő Jadra-völgyi aktivistákat.
A TV B92 Fokus című műsorában július 8-án Vladimir Đukanović, az SNS helyettese „hivatásos tüntetőknek” nevezi az aktivistákat, és „ökológiai terrorizmussal” vádolja őket, amiért „pénzt kapnak”
Ugyanebben a műsorban Đukanović emlékeztet arra, hogy az Európai Parlament törvényt fogadott el a kritikus ásványok kiaknázásáról, amely a lítiumbányászatot is érinti és amely nélkül az állítása szerint Európa nem maradhat fenn, és a polgárokat is megfélemlítette azzal, hogy amennyiben nem engedélyezik a lítium kibányászását, akkor valaki megtámadja és elfoglalja Szerbiát.

Egyébként fontos elmondani azt is, hogy a téma kapcsán az összes televíziós csatornán az újságírók és a műsorvezetők különösebb habozás nélkül kifejtik politikai nézeteiket, amelyek minden esetben egyeznek az aktuális kormány álláspontjával. Nemcsak véleményüket nyilvánítják ki, hanem gyakran buzgón kiállnak a jelenlegi rendszer politikája mellett, így a stúdióban időnként olyan abszurd helyzetek is adódnak, hogy a műsorvezetők a stúdióba meghívott, az uralkodó elit érdekeit képviselő személyektől is nagyobb szószólói a jelenlegi rendszer politikájának, amivel az újságírói kódex és a szakmai normák mellett az elektronikus médiáról szóló törvény ellen is vétenek.