A Bloomberg News több munkatársa ellen is fegyelmi intézkedéseket hozott, miután a hírügynökség a múlt héten idő előtt közzétette az Oroszország és az Egyesült Államok közötti történelmi jelentőségű fogolycseréről szóló híreket, ezzel pedig kockáztatta a szabadon bocsátott amerikaiak biztonságát és veszélyeztette az embargó szabályait – írja a The Guardian.

Az történt ugyanis, hogy a Bloomberg, több más amerikai médiumhoz hasonlóan előre megkapta a fogolycseréről szóló információt, azzal a feltétellel, hogy ezt csak egy adott időpont után publikálhatja. A hírügynökség azonban ezt megszegve „idő előtt” leközölte az információt.

A brit napilap szerint az eset miatt legalább egy, a történettel foglalkozó riportert ki is rúgtak a Bloombergtől.

A hírportál európai idő szerint 7 óra 41 perckor tette közzé a The Wall Street Journal (WSJ) riporterének és több más amerikai állampolgár kiszabadulásáról szóló hírt. Eközben az őket szállító moszkvai repülőgép még úton volt a fogolycserére kijelölt helyszínre. Nem sokkal később a Bloomberg egyik szerkesztője azt írta az X-en:

„Karrierem egyik legnagyobb megtiszteltetése, hogy segítettem közölni ezt a hírt. Imádom a munkámat és a kollégáimat”.

A Bloomberg hírének az időzítése felháborodást váltott ki más újságoknál (köztük az orosz fogságból végül szerencsére kiszabaduló Gershkovichot foglalkoztató Wall Street Journalnál is), amelyek embargó alatt tartották a hírt addig, amíg a csere le nem zajlott, és a foglyok biztonságban ki nem kerültek az orosz fogságból. A Bloomberg szerkesztőjének a tweetjét később törölték.