A szerbiai nagyváros több lakosát is kihallgatta a rendőrség egy, a niši rendőrállomás parancsnokát ábrázoló, a Facebookon közzétett karikatúra miatt.

A rendőrök még a múlt héten Srđan Nonićot, a Niška Inicijativa hírportál szerkesztőjét hallgatták ki, néhány napra rá pedig egy villamosmérnököt, aki „vétke”, mindössze annyi volt, hogy egy megjegyzést írt a közzétett karikatúra alá.

Forrás: niskainicijativa.rs

Nonić és a niši villamosmérnök kihallgatását követően a hírportál szerkesztője a városban működő ellenzéki pártok képviselőivel együtt sajtótájékoztatót tartottak a niši rendőrállomás épülete előtt. Ezen Nonić a jelenlévő újságírókat a kihallgatásáról tájékoztatta, amit a rendőrparancsnoknak a legnépszerűbb közösségi oldalra feltöltött karikatúra miatt került sor. Nonić szerint Marko Petrović rendőrőrnagy annak idején szabálysértési feljelentéseket írt alá a városban lezajlott környezetvédelmi tiltakozások résztvevői ellen.

A karikatúrában nem volt semmi sértő, és a parancsnok személyes adatait sem tettük közzé, mindössze annyit lett aláírva: Őrnagy legyen belőlem.

Nonić megjegyezte, hogy a karikatúra alatt akadt néhány, a rendőrség hanyag munkájával kapcsolatos „jóindulatú” kommentár, illetve kiemelte, hogy lakosoknak kihallgatásának az elrendelésével a rendőrség nyomást gyakorol az ellenzéki, illetve kritikus véleményüknek hangot adó polgárokra.