A szerbiai médiaszervezetek egy csoportja felszólította Maja Popovićot, szerb igazságügyminisztert, hogy ellenezze a belarusz hatóságok által állítólagos adóelkerüléssel vádolt Andrej Gnjot fehérorosz újságíró kiadatását – írja a belgrádi Danas napilap.

Az egyesületek egyben emlékeztették a belügyminisztert, hogy Gnjotot tavaly, október 30-án, Szerbiába való érkezésekor vették őrizetbe, majd pedig 2023 decemberében a Belgrádi Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy a fehérorosz újságíró kiadatásának a feltételei teljesültek.

Ezt a határozatot ez év március 12-én, az újságíró védőinek a fellebbezését követően visszavonták és az ügyet újratárgyalásra küldték. Azonban a Media Freedom Rapid Response (MFRR) nemzetközi jogvédő szervezet által elindított fellebbezési kérelem ellenére a legfelsőbb bíróság június 13-án újratárgyalta Gnjot ügyét és határozatot hozott a fehérorosz újságíró kiadatásáról.

MFRR álláspontja szerint az újságírót, a Fehéroroszországban „szélsőséges szervezetnek nyilvánított” Sportolók Szabad Szövetségének (SOS By) társalapítóját azonnal szabadon kell engedni.

A SOS By egyike Aljakszandr Rihoravics Lukasenka fehérorosz elnök rezsimje ellen tiltakozó szervezeteknek

A szerbiai újságírószervezetek szerint amennyiben megtörténik az újságíró kiadatása, ellene további vádak merülhetnek fel szélsőséges csoport létrehozása vagy abban való részvétel miatt, ami akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, míg az adócsalásért akár hét évig terjedő börtönbüntetéssel büntethető a fehérorosz büntetőjog szerint.

Az szerb igazságügyminiszternek szóló felhívást a Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS), a Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS), a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete, a Független Elektronikus Médiumok Szövetsége (ANEM), a Szerbiai Újságírószakszervezet (SINOS) és a Nezavisnost szakszervezet küldte.