Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) állásfoglalásban tiltakozik az ellen, hogy a demokratikus alapelvekkel összeegyeztethetetlen szuverenitásvédelmi törvény alapján működő Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálatot indított az Átlátszó oknyomozó portál ellen.

A MÚOSZ közölte, továbbra is tartja a korábbi álláspontját, mely szerint a demokratikus alapelvekkel összeegyeztethetetlen a szuverenitásvédelmi törvény. A MÚOSZ már tavaly novemberben is arra figyelmeztetett, hogy a törvény gumiparagrafusai alapján „…bárki gyanúba keverhető, ezért a véleményformálói térben óhatatlanul félelmet keltenek, vagy túlzott elővigyázatosságra (öncenzúrára) késztethetnek a gumiparagrafusok.”

A MÚOSZ szerint mostanra beigazolódott a gyanú:

„a független sajtó ellen akkor vetik be, amikor éppen akarják, a gumiparagrafusok tényleg bárkire, bármikor alkalmazhatók, amivel jogbizonytalanságot idéznek elő, sértik a sajtó szabad működését és veszélyeztetik a szólásszabadságot. Ma az atlatszo.hu, holnap valaki más…”

A MÚOSZ szerint a 2023. évi LXXXVIII. törvény alapján létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal valójában azért indított vizsgálatot az Átlátszó ellen, mert a tényfeltáró portál több cikke leplezett le hatalmi visszaéléseket, korrupciós ügyleteket, különös döntéseket, működése kényelmetlenné vált a hatalom számára, ezért az most visszavág.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége állásfoglalásában emlékeztet rá, hogy az Európai Bizottság kötelezettségi eljárást indított Magyarország ellen a szuverenitásvédelmi törvény miatt, mivel az nem illeszthető össze az uniós joggal és amíg az uniós eljárás tart, kifejezetten káros, Magyarország nemzetközi megítélésének is árt a törvényre hivatkozva indított vizsgálat.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége megismételte: sem a törvény, sem a Hivatal működése nem összeegyeztethető a demokratikus alapelvekkel. Hozzátették, Magyarországon már van sajtótörvény, ami szabályozza e szektor törvényes működését. Az erősen vitatott szuverenitásvédelmi törvényre hivatkozva indított vizsgálatok támadást jelentenek a szabad sajtó ellen.