A nyomtatott lapok jelentősége a tájékozódás piacán évről évre csökken, A legnépszerűbb újság a magyarok körében a Blikk című bulvárnapilap. – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legújabb kutatásából – írja a Media1.hu

A jelentés szerint legnagyobb mértékben a nyomtatott hetilapok vesztették el az olvasóikat, mivel ezen a területen a fogyasztás 25,2 százalékos visszaesést regisztráltak. A havonta vagy időszakosan megjelenő periodikák keresettségében 23,5 százalékos, míg a napilapoknál 5,7 százalékos visszaesés tapasztalható.

A legkeresettebb nyomtatott napilapok között élen jár a Blikk, amelyet 2022-ben 48.192 példányban nyomtattak és a Kisalföld, amelyet 31.090 példányban jelentettek meg. Ami a nyomtatott lappéldány olvasottságát illeti, a napilapok körében a listát toronymagasan a Blikk, a Bors és a Nemzeti Sport vezeti. A Blikknél az úgynevezett recent olvasók száma (ez az érték a legutóbbi számra jutó olvasókat mutatja) a

A korábbi években publikált legolvasottabb hetilap, a Nők Lapja vonatkozásában ugyan ezúttal nem közölt auditált adatokat a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ), de a Kiskegyed (121.663 példány) és a Színes RTV is (111.031 példány) meghaladta a százezres példányszámot.

A hetilapok közül a Szuperinfó című reklámújság bizonyult a legolvasottabbnak, megjelenésenként 1,35 millióan vették a kezükbe, míg a havonta vagy ritkábban megjelenő nyomtatott sajtótermékek közül az ingyenes Patika Magazin volt a legnépszerűbb.

A print- és online felülettel is rendelkező napilapok közül a Blikk oldalának a legmagasabb a látogatottsága: 961 ezer embert ért el napi szinten. A bors.hu (Bors) látogatottsága is nőtt (294 ezerről 461 ezer főre egy év alatt), míg a harmadik leglátogatottabb weboldal, a nemzetisport.hu (Nemzeti Sport) átlagos napi felhasználóinak száma valamelyest csökkent (247 ezerről 211 ezer főre) – közölte a médiahatóság.

A kutatásban azok a nyomtatott sajtótermékek szerepelnek, amelyek vagy a MATESZ vagy a Nemzeti Olvasottság Kutatás (NOK) vagy az Egységes Digitális Mérésért Egyesület (EDME) adatbázisában megtalálhatók.