A magyar média jelentős része leközölte hírként, hogy „egy vatikáni szaklap szerint Erdő Péter a legesélyesebb utódja Ferenc pápának”, ami ugyan egyszer tényleg megtörténhet, de ahogyan ez a magyar médiában megjelent, gyakorlatilag álhírközlésnek és valótlanság terjesztésének tekinthető.

A hírt arról, hogy „Vatikán-szakértők szerint Erdő Péter az első számú esélyes Ferenc pápa utódjának“ az ATV élesítette január elsején, reggel 7 óra 50-kor, а Мandiner pedig 9 óra 44-kor vette át azt, hogy „: Erdő Péter az első számú utódjelöltje Ferenc pápának”. Ezután volt, aki az ATV-re, de a legtöbb lap utóbbira, a Mandinerre hivatkozva vette át a hírt. Átvette például a Blikk, az Index, a 24.hu, a HírTV, a Magyar Narancs, az RTL és a Magyar Nemzet is. Az Origo azt írta: Erdő Péter lehet a következő pápa. Egyedül a Telex munkatársai vették a fáradtságot, hogy leellenőrizze, igaz-e, ami elkezdett végigsöpörni az év első napján a magyar sajtóban és kiderítették, hogy az alaphír körül több dolog sem stimmel.

A hiba egyrészt ott van, hogy a magyar sajtóban „vatikáni szaklapként” hivatkozott ItalyStart.com nevű oldal, ahol az eredeti írás szerepel, valójában nem is egy vatikáni szaklap. A lap kezdőlapját megnyitva rögtön kiderül, hogy egy utazási és szabadidőportálról van szó, és saját bemutatkozása szerint is csupán az a célja, hogy érdekes, hasznos, szórakoztató tényekkel tájékoztasson, inspiráljon, vagy segítse a látogatókat termékek vagy szolgáltatások megvásárlásában. Egyetlen szó sem esik vatikáni szakértelemről a lap bemutatkozásában és magában a pápás cikkben is hangsúlyozták, hogy ez az ő saját elemzésük, saját, elvileg évtizedes alapján tapasztalataik alapján. Az újabb gond ezzel az – hívja fel a figyelmet rá a Telex –, hogy a cikk végén mindössze egyetlen név szerepel, aki összeállította ezt a listát: egy Ewout nevű újságíró, aki szerzőkártyája alapján holland tudósítóként is dolgozott és tíz könyvet publikált olyan témákban mint Róma, Vatikán, Toscana, az olasz márkák és az olasz nők. Tehát sem a portál nem vatikáni szaklap, sem a szerző nem egy vatikáni, egyházi szakértő vagy teológus. Ráadásul aki megnyitja a cikket, láthatja, hogy az sem igaz, hogy a cikk szerint Erdő Péter a legesélyesebb, ugyanis az Ewout által összeállított listában a lehetséges nevek ABC-sorrendben vannak. Vagyis Erdő Péter neve azért szerepel az első helyen a listában, mert a vezetéknevének „E” kezdőbetűje megelőzi az internetes portál top 8 jelöltjének többi kezdőbetűjét.

Ha egyébként bármely lap vette volna a fáradtságot és a tényellenőrzés során megnyitja a cikket, amire hivatkozott, láthatták volna, hogy az ItalyStart.com jelezte is, hogy a listája alfabetikus sorrendben van, amire angol nyelven felhívták a figyelmet: „The list is alphabetical.”

Érdekes az is, hogy bár a Telex még január 1-jén 19 órakor felhívta a figyelmet arra cikkében, hogy saját szóhasználatuk szerint „hülyeséget” írtak az említett médiumok, a felsorolt médiumok jelentős részében január 2-án 10 óra után is is elérhető a téves információ és nem pontosítottak. Vagyis azt már nem vették át olyan szélsebesen, hogy butaságot közöltek és nem közöltek helyreigazítást.