Többéves börtönbüntetés letöltésére ítélték Elahe Mohammadit és Nilufár Hamedit, akik 2022 szeptemberében elsőként tudósítottak az iráni vallási hatóságok által megkínzott, majd pedig megölt Mahsza Amini haláláról. Tettük miatt az iráni vezetés először CIA-ügynöknek bélyegezte és azonnal őrizetbe vetette őket.

Az MTI az iráni állami médiára hivatkozva azt írja, a 36 éves újságíró, Elahe Mohammadi hat év börtönbüntetést kapott az Egyesült Államokkal való együttműködés vádja, ötöt az állambiztonság elleni szervezkedés, egyet pedig a síita állam elleni propaganda terjesztése miatt. A 31 éves Nilufár Hamedit hét évre ítélték az Egyesült Államokkal való együttműködés vádja miatt, társához hasonlóan pedig öt évet kapott állambiztonság elleni szervezkedés, egyet pedig az Irán elleni propaganda terjesztése miatt.

A bíróság Irán elleni propaganda terjesztésének vádjával egy év börtönbüntetésre ítélte Amini családjának jogi képviselőjét, Száleh Nikbahtot is, aki a vád szerint információkat osztott meg az ügyről az iráni és a külföldi sajtó képviselőivel. Nikbaht több ismert iráni személyiség védője volt már, többek között a nemrég óvadék ellenében szabadlábra helyezett Dzsafar Panahi filmrendező jogi képviselője is volt.

A 22 éves kurd Mahsza Aminit 2022 szeptemberében tartóztatták le, mert az iráni erkölcsrendészet szerint megszegte a fejkendő viselésére vonatkozó törvényt. Pár nappal később rendőrségi őrizetbe vették, az eljárás közben pedig meghalt. A lány halála hatalmas tiltakozási hullámot váltott ki az iszlám teokrácia ellen.

Az Európai Parlament néhány nappal ezelőtt Mahsza Amininak, valamint az iráni Nők, élet- és szabadságmozgalomnak ítélte oda az idei, az EU legmagasabb emberi jogi elismerésének számító Szaharov-díjat.