Az orosz igazságügyi tárca közlése szerint Dmitrij Muratov külföldi ügynökök által létrehozott anyagokat készített és terjesztett, ezekkel pedig nemzetközi platformokon negatív véleményeket terjesztett el Oroszország kül- és belpolitikájáról – közölte az Euractiv. Az ügynöknek nyilvánítottak közt volt még egy újságíró, aki Ukrajnának kedvező újságcikkeket írt, egy háborúellenes humorista és egy csecsenföldi történész is.

Az ügynöknek megbélyegezett személyek Oroszországban rendőrségi házkutatásokkal és más büntetőintézkedésekkel kénytelenek szembenézni. A listán szereplők jelentős része Ukrajna lerohanása óta el is hagyta az országot, de Muratov egyelőre hazájában maradt. Az orosz törvények szerint már azért ügynöknek titulálhatnak egy embert vagy szervezetet, ha külföldi finanszírozásban részesül. Innentől kezdve minden közzétett munkájukat egy erről szóló megjelöléssel kell ellátniuk.

Miután az Ukrajna elleni agressziót a kezdetektől kritizáló Novaja Gazeta lap engedélyét tavaly bevonták, több munkatársuk Lettországban alapított online lapot. Ezt viszont blokkolták Oroszországban és idegen ügynöknek titulálták a szerzőit.