Egy Kansas államban lévő, alig 2000 lelket számláló kisváros, Marion helyi újságjának öt fős szerkesztőségében az elmúlt napokban házkutatást tartott a helyi rendőrség. A rajtaütés során a törvény éber őrei lefoglalták az újságírók számítógépjeit és telefonjait. Az erről szóló hír se perc alatt feltette a világtérképre az amerikai kisvárost és a médiumok világszerte érdeklődni kezdtek az ügy iránt – írja a Cenzolovka.rs

Házkutatás a Marion County Record szerkesztőségében (Forrás: Marion County Record)

A razzia során az egyik rendőr az egyik újságírónő ujját is megsebesítette, miközben kikapta a telefont a kezéből. Hogy az egész helyzet még rosszabb legyen, hogy a rendőrség behatolt a Marion County Record 98 éves társtulajdonosának a házába is. Az idős asszony másnap szívrohamban elhunyt. Eric Meyer, az elhalálozott fia, a lap másik társtulajdonosa és egyetlen szerkesztője azt állította, hogy a támadás után képtelen volt aludni és enni is.

A házkutatást követően az újság 98 éves társtulajdomosa szívrohamban elhunyt (Forrás: Marion County Record))

Azóta a szerkesztőséggel szembeni házkutatási engedélyt visszavonták és az itt dolgozó újságírók is visszakapták számítógépjeiket és mobiltelefonjaikat, viszont érdemes az egész történetet elolvasni, mivel egyrészt az olyan szabadnak tekinthető államokban is, mint az USA, akadnak olyanok, akik másoknál egyenlőbbnek képzelik magukat másrészt pedig azért mert ez esetben is érvényes egy amerikai intelem, miszerint soha se veszekedj olyanokkal, akik hordószámra vásárolja a tintát (ez alatt természetesen az újságírókra gondolva.

A bennfentesek szerint az egész botrányos ügy Kari Newell, egy befolyásos helyi étteremtulajdonosnak az alkoholos italok árusítási engedélyének megszerzése közben felmerült nehézségei miatt robbant ki.

Lényegében az történt, hogy a Marion County Record szerkesztősége kezébe került egy dokumentum, miszerint a Kari Newell alkoholos ital hatása alatt vezetett, és ez komoly gondot jelentett számára, mivel étterme számára éppen az alkoholárusítási engedély beszerzésén fáradozott. A szerkesztőségben dolgozók, mivel az üzletasszony válófélben van, kétségbe vonták a dokumentum hitelességét, illetve azt a módszert is megkérdőjelezték ahogyan a dokumentum a birtokukba került és ezért ezt elküldték a rendőrségnek és arra kérték meg az itt dolgozókat, hogy ellenőrizzék le a dokumentum hitelességét.

A rendőrség azonban egyáltalán nem reagált a kérésükre, e helyett Kari Newell személyazonosság-lopás miatti feljelentése alapján behatoltak a helyi lap szerkesztőségébe és átkutatták azt, azzal a gyanúval élve, hogy a szerkesztőségből valaki hamis személyazonosságot megadva szerezte meg az ominózus dokumentumot.

Newell a marioni újság mellett a Kansas County Recordra is feldühödött, mivel az újság beszámolt arról, amikor az étteremtulajdonos kérésére Gedeon Cody, a helyi rendőrfőnök kirúgta őket egy kongresszusi képviselővel való találkozóról is, amit az Newell éttermében rendeztek meg. Ez után az üzletasszony nemcsak a Facebookon tett közzé szörnyű vádakat a helyi lap munkatársaival szemben, hanem egy önkormányzati ülésen is megjelent és arról beszélt, hogy a tudósításukkal az újságírók megsértették a jogait.

Hogy az egész ügy még bonyolultabb legyen, nem kizárt, hogy egy másik oknyomozó munka is áll, amit a Marion County Record munkatársai végeztek el. Ugyanis a razziát vezető Gedeon Cody korábban kénytelen volt elhagyni Kansas City rendőrségét. Meyer szerint szexuális visszaélés vádjának az elkerülése véget kellett távoznia az amerikai állam legnagyobb városának a rendőrségétől.

Amikor egykori rendőrkollégái meghallották, hogy Cody-t nevezik ki Marion rendőrfőnökének, közülük többen felhívták a szerkesztőséget és különféle kétes dolgokkal, de főleg szexuális zaklatással vádolták meg Cody-t.

A helyi lap újságírói annak ellenére, hogy hetekig nyomoztak, semmilyen információt sem sikerült kicsikarni a Kansas City-i rendőrségétől, vagy csak azokról az elkövetett esetekről szóló dokumentumokat szerezték meg, amelyek kapcsán hivatalosan is szankcionálták a rendőrt. Ezért az újságírók feladták a történetet, Gedeon Cody-t pedig megválasztották Marion rendőrfőnökének.

No de, bármi is történt, ami miatt a marioni újságírók célkeresztbe kerültek, miután a CNN és az Associated Press is foglalkozni kezdett a témával, a kisvárosi botrány globális hírré nőte ki magát, e mellett az 1869-ben alapított Marion County Record) elleni rendőrségi fellépés ellen mintegy 30 médiaszervezet is felemelte a hangját, beleértve a New York Timest és a Washington Postot is.

Az Egyesült Államok Alkotmányának első módosításával foglalkozó szervezetek és ügyvédek azzal érvelnek, hogy a házkutatás nagyban veszélyezteti a sajtó- és szólásszabadságot. Az eset által keltett visszhangon meglepődött helyi rendőrök és a házkutatást hitelesítő bírónő pedig csak azt mantrázzák, hogy ők a törvényekkel összhangban végezték el munkájukat.

Egyébként a The Guardian tegnap leközölt írása szerint a kansasi hatóságok bejelentették, hogy visszavonták a Marion County Record szemben kiadott házkutatási engedélyt.

Joel Ensey, Marion megye ügyésze bejelentette, hogy a megye területén több helyszínre kiadott házkutatási parancsnok felülvizsgálatát követően arra a következtetésre jutott, hogy nem áll rendelkezésére elegendő bizonyíték ahhoz, hogy jogi alapok kapcsolatok álljanak fenn az állítólagos bűncselekmény és a házkutatás helyszínei és a lefoglalt tárgyak között.

Egyébként a rendőrségi razzia óta a Marion County Record előfizetőinek a száma államok-szerte megnövekedett, mivel az Egyesült Államokban élők közül többen is így próbáltak segíteni a szerencsétlenül járt szerkesztőségen.