A belgrádi rádiós frekvencia engedély megszerzésére heten rugaszkodtak neki, míg az Avala tévétorony hatáskörében sugárzott televíziós műsorok közvetítésére mindössze két pályázat bizonyult érvényesnek – írja a Cenzolovka.rs

A fővárosi televíziós frekvenciaengedély-kérelme mellett a grockai Stefan Radić két rádióállomással is versenybe szállt. A másik televíziós frekvenciaengedélyt pedig a magyarországi TV2 csoport szerbiai vállalata, a TV2 RS Broadcasting d.o.o Beograd nyújtotta be.

A rádióállomások mezőnyében a Szputnyik Rádió is beszállt a versenybe.

Az Elektronikus Médiumokat Felügyelő Testület (REM) tagjai múlt kedden tárgyaltak a fővárosi engedélyek kérelmezőivel, de annak ellenére, hogy ezek a beszélgetések elméletileg nyílvánosak, erről egy kukkot nem szóltak a szerbiai médiumoknak. A Cenzolovka.rs értesülései szerint másnap is folytatódniuk kellett volna a tárgyalásnak, ezt viszont elhallasztották.

A REM honlapján található információk szerint a testület az április 27-I ülésén megállapította, hogy az Avala televíziós torony hatáskörében földfelszíni digitális sugárzású műsorszórást engedélyező pályázatra a megszabott határidőn belül mindössze a PULS Grocka Oktatási és Fejlesztési Központ Puls City Television és a TV2 RS Broadcasting d.o.o. Belgrade TV B2 televízió pályázata érkezett be.

A szerbiai főváros területén a rádiós médiaszolgáltatások földi analóg adás útján történő sugárzásra kiírt versenyben pedig hét pályázatot fogadtak el. Ezek pedig a Hype Producer Hype Rádiójának, a Media Center Radio Puls Grocka, City Radio Puls-nak, az Oskar Rádiónak a Signal Media Sputnyik Rádiójának az Info Rádiónak, a Radio In plus 95.8 -nak és a Play Rádiónak a pályázata.

Egyelőre nem tudni, hogy ezekkel a jelöltekkel mikor tartják meg a nyílvános beszélgetéseket.

Az engedélykérelmezők közül a legkitartóbbnak minden tekintetben a PULS Grocka Oktatási és Fejlesztési Központ nevében pályázó Stefan Radić tekinthető.

Radić a Context igazgatója és tulajdonosa, a grockai Radio Puls kiadója. A REM 2021-ben elrendelte e rádióállomás műsorsugárzásának a 15 napos felfüggesztését, miután Željko Matorčevićnek, a grockai Žig.info hírportál szerkesztőjének az élő műsorában sértegetések és káromkodások hangzottak el.

A Context vállalat teljes mértékben a Radio Oskar doo Beograd tulajdonában van, aminek pedig Stefan Radić az egyedüli tulajdonosa.

Radić 2019-ben az országos rádiós frekvenciaengedélyt is megpályázta a Puls Nemzeti Rádióval, de nem sikerült megszereznie a frekvenciát. Ez viszont nem tántorította el Radićot és a fővárosi frekvenciaengedélyre két pályázattal is indult, amelyik közül a Radio Oskar a másik állomás, amit a Media Center Puls Grocka nevében kérelmezett. Radić e mellett a Duga-Sky RTV elnevezésű cégén keresztül a požareváci TV Viminiacium és a Radio Duga tulajdonosa is.

A „belgrádi frekvencián” sugárzott tévéműsor engedélyezésére a második kérelmet a TV2 – TV2 RS Broadcasting magyar kereskedelmi televízió helyi kirendeltsége nyújtotta be, amelynek egyik igazgatója, Pavel Stančev egy időben a görög Antena Group DK-európai részlegét irányította és a Prva TV igazgatójának a közvetlen felettese volt.

A magyar televízió, amely a helyi sajtó szerint Orbán Viktor miniszterelnök irányítása alatt áll, tavaly sikertelenül pályázott a négy országos lefedettségű tévéadási engedély egyikére.

Radić és a magyarok mellett a többi pályázó is a maga módján érdekes.

Ismét szerencsét próbált a Szputnyik Rádiót „gondozó” a Signal Media cég is, amelynek tulajdonosa Ljubinka Milinčić, az orosz Szputnyik Hírügynökség szerbiai kirendeltségének fő és felelős szerkesztője. Az már csak hab a tortán, hogy a Russia Today Balkan (rt.rs) élén Ljubinka Milinčić lánya, Jelena áll.

Játékban van még a a Saša Mirković esztrádmenedzser által vezetett Hype produkciós cég, amelynek aduásza, Aca Lukas, szerb énekes. E mellett nagyon úgy néz ki, hogy a Naxi Rádió tulajdonosai egy újabb belgrádi frekvenciaengedélyt szeretnének a zsebükben tudni, ugyanis a Radio IN plus 95.8 -al úgyszintén pályázó Radio IN d.o.o. műsorszolgáltató mögött Nikola Kovačević, a Naxi műsorszolgáltató társtulajdonosainak, Goran Kovačevićnek és Maja Rakovićnak a fia áll.

Lányuk, Milica Ivanović pedig fő- és felelős szerkesztője az In rádió plusznak, amely március végén kapott ideiglenes engedélyt a REM -től, miután az előző engedélyük a tavalyi év végén lejárt. Egyébként a Naxi Rádió tulajdonosának, a Naxi cégnek a székhelye a Bežanijskih Illegalaca utca 26-pd, míg a Radio In cégé a 28. szám alatt található.

Az idén március 2-án alakult Info rádió BGD cég pályázott arra a frekvenciára, amelyen egyszer – vagyis a verseny időtartama alatt – az Info rádió sugározna. Az Olga Knežević által vezetett cég székhelye a Makszim Gorkij utca 54. szám. Ez mindenképpen egy másik nagyon fontos terület Belgrádban a helyi rádiózás fejlődése szempontjából. mert a Makszim Gorkij 56. címen volt a Radio Hit FM cég, az immár országos Radio Hit music FM kiadója. A cég később az Alekse Nenadovića 19-21. címre költözött, ahol a Lite FM-en keresztül végső tulajdonosának, a Maxim Media Plusnak a székhelye is van, amelyben Saša Blagojević (az Alo bulvárlap és az RTV Studio B tulajdonosa) rendelkezik többségi tulajdonnal. Miloš és Ružica Krdžić házaspár pedig kisebbségi tulajdonosok.

A tavaly fővárosi sugárzásra engedélyt szerző TDI rádió 91.8, a Maxim Media Plus tulajdona, ahogyan több más rádió is országszerte, köztük az országos lefedettségű Radio Karolina és a fent említett Radio Hit music FM.

Végül a fővárosi frekvencia hetedik kérelmezője Srđan Milovanović, az egykori B92 Rádió, a B92 Televízió és Prva Televízió tulajdonosának a rádióállomása, a Play Rádió.