II. János Pál pápa még két évtizeddel halála után is erkölcsi tekintélynek számít Lengyelországban. Egy tévériport szerint a megválasztása előtt krakkói érsekként szolgáló Karol Wojtylának tudomása volt a lengyel egyházon belüli pedofíliáról. De ahelyett, hogy segített volna, hallgatásra kérte az egyik áldozatot. Lengyelországban általános a döbbenet.

A lengyel katolikus egyházon belül elkövetett gyerekbántalmazási ügyekről és azok eltussolásáról évek óta tudósít az amerikai tulajdonban lévő lengyelországi kereskedelmi televízió, a TVN. A március 4-én sugárzott legutóbbi riportjukban a szerzők bizonyítékokat hoztak nyilvánosságra arról, hogy II. János Pál pápa tudott a gyerekek ellen elkövetett bűncselekményekről, és nem lépett fel elég határozottan az elkövetők ellen – tette közzé riportfilmjében a Deutsche Welle.

A TVN riportja az 1960-as és 1970-es évekre koncentrál, amikor Karol Wojtyla érsekként szolgált Krakkóban, még mielőtt 1978-ban pápává választották volna. Az újságírók által dokumentált három ügyben katolikus papok szexuálisan molesztáltak gyerekeket, de ennek ellenére – egyes esetekben a börtönbüntetés letöltését követően – dolgozhattak tovább lelkipásztorként. Mint kiderült, a kommunista titkosszolgálat nem hivatalos munkatársaként is tevékenykedő egyik papot az eset után Ausztriába helyezték át.

A filmben jó néhány áldozat megszólalt, többségük névtelenül. Egyikük azt állította, hogy már 1973-ban tájékoztatta Wojtylát a szexuális zaklatásokról, melyeket egy pap követett el ellene. De az érsek állítólag arra kérte őt, hogy ne beszéljen többet az ügyről.

A lengyel kormánykoalíció, a Jog és Igazságosság Pártja (PiS) által vezetett Egyesült Jobboldal a pápát bíráló adásban meglátta a lehetőséget, hogy elterelje a lakosság figyelmét a kormányzás problémáiról. A kormány ugyanis az emelkedő infláció és a korrupciós botrányok miatt komoly nyomás alá került. A lengyel pápa bírálata fél évvel a parlamenti választások előtt szinte isteni adományként érkezett. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerint a Karol Wojtyla ellen felhozott vádak felérnek „egy civilizációs háború kirobbantására tett kísérlettel”. A kulturális miniszter Piotr Glinski pedig azt mondta, hogy a pápa elleni támadás Lengyelország, a lengyel állameszme elleni támadás is egyben”. Ugyanakkor Justyna Dobrosz-Oracz, a Gazeta Wyborcza nevű országos napilap publicistája szerint a kommunista titkosszolgálati dokumentumok, melyeket a Nemzeti Emlékezet Intézetében (IPN) őriznek, a valóságban a bizonyítékoknak csak egy részét adják. Ezeken kívül bírósági akták, egyházi dokumentumok, valamint az áldozatok tanúvallomásai is fontos szerepet játszanak a történet hitelesítésében.

„A PiS kimondottan cinikus: hatalma megtartására használja fel II. János Pált. A pártnak egyáltalán nem válna kárára, ha afféle vallásháború robbanna ki Lengyelországban. Ezzel mozgósíthatná választóit és biztosíthatná harmadik parlamenti ciklusát” – nyilatkozta a Gazeta Wyborcza publicistája.

Az amerikai Discovery Channel holland leányvállalatához tartozó TVN-csoport régóta szálka a lengyel jobboldal szemében. 2021-ben csak Andrzej Duda köztársasági elnöki vétója akadályozta meg a médiatörvény módosítását, amely a külföldi tulajdonrész korlátozásával ellehetetlenítette volna a TVN hírcsatornájának működését.