Az újságírók lejáratására szakosodott alapítvány és az ország egyik népszerű, néhány éve a magyar kormányközeli tulajdonba kerülő hírportálja egy olyan tanulmányt közölt a magyar médiahelyzet dicséretére, ami valójában kifejezetten kritizálta a magyar médiahelyzetet. Az alapítvány és az Index azt igyekszik elhitetni az emberekkel egy trükkel, hogy Németországban vagy épp Franciaországban rosszabb ma újságírónak lenni, mint Magyarországon – írja a Media1.hu.

„Uniós felmérés: Magyarországon jobb a média helyzete, mint Nyugat-Európában – ezzel a hangzatos címmel jelentetett meg tegnap, csütörtökön az Index a Transzparens Újságírásért Alapítvány összefoglalója alapján egy anyagot a sajtószabadság helyzetéről. A cím és az ebből következő tartalom már csak azért is meglepő, mert hasonló felméréseken rendre csúnyán teljesít a magyar médiahelyzet, de elég csak pár újságíróval beszélni ahhoz, hogy kiderüljön, milyen lehetőségei vannak egy politikával foglalkozó újságírónak Magyarországon.

A Lakmusz magyar tényellenőrző portál azonban kiszúrta, hogy ez a szöveg azért kissé gyanús, és nem véletlen: az EXPMF szemlézett jelentése ugyanis egyáltalán nem tartja jónak a magyar helyzetet, hanem a Transzparens Újságírásért Alapítvány magyarázta félre az egészet:

a fő állítás ugyanis az, hogy a vizsgált országok közül (a kutatás nem vizsgálta az összes uniós országot) Magyarországon regisztráltak az egyik legkevesebb „sajtószabadság elleni támadást”.

A sajtószabadság elleni támadásnak számít a munkájukat végző újságírók fizikai megtámadása, az ellenük elkövetett szóbeli agresszió, magántulajdonuk (például munkaeszközeik) megrongálása, az ellenük indított bírósági perek, vagy annak korlátozása, hogy az újságírók tájékoztathassanak közügyekről. Ebből az jön ki, hogy Németországban 87 alkalommal érte támadás a sajtó munkáját, összesen 143 érintett újságíróval, Franciaországban 51 alkalommal, összesen 77 érintett újságíróval, Magyarországon viszont csak 11 incidenst regisztrált az MFRR projekt, összesen 13 érintettel.

A Transzparens Újságírásért Alapítvány trükkjének lényege

A kutatás eleve nem tér ki arra, hogy egyrészt már csak lakosságarányosan sem mindegy, hányszor akadályozzák a sajtó munkáját (Magyarországhoz képest jóval nagyobb lakosságszámú országokról van szó), másrészt a tanulmány azt is részletezte, ezek milyen támadások voltak: Magyarországnál azzal kezdik az elemzést a jelentés szerzői, hogy itt „a sajtószabadság és a médiapluralizmus 2022-ben is komoly kihívásokkal küzdött, a 11 regisztrált eset pedig önmagában nem képes megmutatni, milyen tágabb, rendszerszintű problémákkal kellett szembenéznie az elmúlt évben is a független sajtónak.” Az elemzés itt kiemeli a média függetlenségének és sokféleségének tudatos kormányzati leépítését.

A Transzparens Újságírásért Alapítvány ezeket a dolgokat manipulatív módon kihagyta saját anyagából, és kihagyta az Index is.

Ezt érdemes tudni a magyar újságírók lejáratására specializálódott alapítványról

Ahogyan azt a Media1 megírta, a Transzparens Újságírásért Alapítványt a francia Observatoire du journalisme mintájára hozták létre, annak társszervezeteként, melynek célja lényegében, hogy hiteltelenítsen kiszemelt sajtóorgánumokat és szerzőiket. Korábban a Media1 írt arról is, hogy az alapítvány nem működött transzparensen, évekre hiányoztak az alapítvány pénzügyi beszámolói.

Az alapítvány stratégiai igazgatója egyébként nemrég lett az a Szalai Szabolcs, aki a már kormányközeli kézbe került Indexnél is dolgozott a tömeges távozásokat követően, majd a lapnál kialakult belső feszültségeket követően az ATV Csoporthoz igazolt, majd a naphire.hu nevű bulvármagazinnál volt szerkesztő, ahonnan ugyancsak távozott.