A sportújságírásban a nőket manapság sokkal jobban tisztelik és ismerik el, azonban ez pont nekik köszönhető, akiknek sokkal nehezebb bebizonyítani rátermettségüket – nyilatkozta a FoNet Hírügynökségnek Marija Tadić, a Meridian Sport hírportál újságírónője és szerkesztője.

Tadić a Szerbia médiaszínterének helyzete kapcsán szervezett kerekasztal-beszélgetésen megjegyezte, hogy a nők manapság a labdarúgáshoz, kosárkalabdához hasonló legnépszerűbb sportokról szóló tudósitásaikkal is könnyebben érvényesülnek, ellentétben a korábbi időszakkal, amkor is ezekről kizárólag férfi újságírók közvetíthettek.

Ugyanakkor szerinte a sportújságírónők kénytelenek kisebb eseményekről szóló tudósításaikkal, kevésbé ismert emberekkel készített beszélgetésekkel kénytelenek foglalkozni, illetve kerülőutakon haladva kétszer annyit kell bizonyítaniuk, hogy jelentősebb mérkőzésekről, illetve beszélgetőtársakkal tudjanak foglalkozni.

Becslése szerint a nőknek a sportújságírásban történő helytállásukhoz jelentős szerepet töltenek be a televíziós újságírónők, mert jobban láthatóak és könnyebben tudják bemutatni minőséges munkájukat.

–Mi is ugyanazt csináljuk, mint a férfi kollégáink: lemegyünk a pályára, ugyanazokról a mérkőzésekről tudósítunk. A munka ugyanaz, és ezt egyaránt jól elvégezzük, olykor még a férfiaktól is jobban – jegyezte meg a sportújságírónő, aki szerint munkájukra jórészt a közönség soraiból érkeznek negatív hangnemű kommentárok, ők ugyanis még nem szokták meg, hogy nők is foglalkozhatnak sportújságírással, és ezért lebecsülik őket.

Marija példaként elmesélte, hogy egy sajtótájékoztatón az egyik szerbiai labdarúgócsapat edzője azt találta mondani az egyik sportújságírónőnek, hogy az ő helye a konyhában van, nem pedig a sajtótájékoztatón.

A sportújságírnő annak örül, hogy kollégáitól nem kapott ilyen megjegyzéseket, de elismerte, hogy az emberek meglepődnek, amikor meghallják, hogy mivel is foglalkoznak. Ennek ellenére mindig megkérdezik tőle, hogy kinek is szurkol, ki a kedvenc sportolója, amiről nagy valószínűséggel nem kérdezik meg a férfi sportújságírókat.

Szerinte a nőknek a sportújságírásban történő előrehaladása egy nagyon hosszú és fárasztó folyamat, és sokkal tovább tart, mint a férfiak esetében.

Marija Tadić szerint a szerb sportújságírásban két szerkesztő végzik a tevékenységét : egy a Meridianbet hírportáljánál, a másik pedig a Beta Hírügynökségnél.