A Zentai Kihágási Bíróság felmentette Mina Delić zentai újságírót, fotóriportert és környezetvédő aktivistát, akit a zentai rendőrség azzal terhelt, hogy az országszerte zajló környezetvédelmi tüntetések során a múlt év decemberében a Tisza folyó felett átívelő hídon ő szervezte meg a Zentáról Csókára vezető útszakasz blokádját.

A zentai bíróság felmentő ítélete szerint „a tett, amivel vádolják, nem számít szabálysértésnek” a perköltségeket pedig a bíróság költségvetési eszközökből kell, hogy fedezze. Mina egyébként az eljárás során azt mondta, nem tartja magát felelősnek a szabálysértésért, amivel vádolják

A fiatal zentai nő az Odbranimo našu okolinu – Védjük meg környezetünket elnevezésű Facebook csoportban osztotta meg a Környezetvédelmi Felkelés által szervezett tüntetésre szóló meghívót, amivel maga is támogatta ezt a megmozdulást.

Mint ahogyan a Sajtószabadság Alapítvány korábban beszámolt róla a belügyi szervek Mina ellen terhelő bizonyítékként azt azentai környezetvédőket maga köré tömörítő Facebook csoportban közzétett bejegyzését tekintik, amiben a csoport tagjait értesítette a 2021. december 13-án, az országos környezetvédelmi tiltakozásokkal egyidőben a Tiszát Zentánál átívelő hídon megrendezett útlezárásról.

A bíróság által kiküldött idézés szerint Mina Delićnek meghallgatás céljából május 23-án kellett jelentkeznie a zentai bíróságon, amennyiben pedig nem tesz eleget a bíróság felszólításának, illetve elmaradását nem tudja igazolni, akkor elrendelik az elővezetését.

Ezzel szemben  Mina a Danas belgrádi napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy elutazása előtt a bíróságot tájékoztatta, hogy tavasz folyamán külföldre tervez utazni és aggodalmának adott hangot, hogy ezért nem tud értesülni a bíróság idézéséről. Az újságírónő a bíróságnak megadta az elektronikus levélcímét is.

Mina Delić  jelenleg Spanyolországban a Rio Tinto régi bányáinál tartózkodik, és azt tanulmányozza, milyen az élet a bánya környékén, mi történik a környezettel és a természettel, miután bezár egy ilyen bánya.