A Magyar Terjesztés-ellenőrzési Szövetség (MATESZ) legújabb, 2022 második negyedéves gyorsjelentése szerint tovább csökkent a nyomtatott lapok értékesítése Magyarországon. Már a bulvárlapok is jelentős esésbe kerültek – írja a hang.hu

A magyarországu sajtótermékek példányszámhelyzete (Forrás: Magyar Hang/MATESZ)

A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) hétfőn reggel publikált adatai szerint tovább folytatódott az auditált magyarországi nyomtatott sajtótermékek példányszámcsökkenése és  olyan bulvárkiadványok példányszáma is csökkent, mint például a Ringierhez tartozó Kiskegyed, mely a második negyedévben 3 hónap alatt elveszítette az olvasói közel 9 százalékát, azaz minden 11. olvasóját. A kormánypárti médiaholdinghoz (KESMA / Mediaworks) tartozó Hot! magazin az olvasói 6,93 százalékát vesztette el. A Central Médiacsoporthoz tartozó Story magazin esése is jelentős (6,46 százalék). Öt százalék fölötti csökkennek a számok a ringieres Blikk napilap esetében is.

Ugyan a bulvárszegmensben volt a legnagyobb a visszaesés, de a Fidesz-közelbe került Nemzeti Sport napilap is elveszített negyedév alatt 1500 vásárlót és 7,31 százalékot esett a példányszáma.

Jelentős a csökkenése volt a centrálos Nők Lapjának is: közel 7 ezerrel volt kevesebb az értékesített példányszáma, mint korábban, ami 4,65 százaléknyi esést jelent.

A megyei napilapok (Mediaworks / KESMA) sem tudták elkerülni az újabb esést: a legjobban az Észak-Magyarország (ÉSZAK) esett: negyedév alatt 3,7 százalékot csökkent a példányszáma a MATESZ adatai szerint.

Volt azért az auditált lapok között, mely növelni tudta a példányszámát, méghozzá a Magyar Demokrata volt, de a változás eléggé elenyésző: az első negyedéves 8031-ről 8107-re nőtt az átlagos példányértékesítésük – jegyezte meg a Hang.hu.