Miképpen kezdődött egy újabb koszovói fegyveres összetűzés a TV Pinken címmel a koszovói Radio Goraždevac elemzést készített az országos lefedettségű szerb televíziókon megjelentetett álhírek kapcsán – írja a Nova.rs

A Pink Televízió a koszovói kormánynak a személyes dokumentumokról és rendszámtáblákról szóló új rendelete kapcsán bemutatott rendkívüli műsorában valótlanságokat állítottak, miszerint a Mitrovicai Klinikai Központba a múlt vasárnap kitört koszovói összetűzésekben megsebesült személyeket ápolnak.

Predrag Sarapa, a Pink Televízió műsorvezetője olvasta be azt a hírt, miszerint Milan Ivanović a mitrovicai klinikai központ igazgatója állítása szerint beszállították az első sebesülteket, amelyeknek a száma ismeretlen, és hogy ez a fegyveres összetűzés kezdete.

A Radio Goraždevac munkatársai szerint valótlan az az állítás is, hogy július 31-én vasárnap az éjszakai órákban ­összetűzés tört ki az észak-koszovói szerbek és a koszovói rendőrség egységei között, ahogyan a Pink Televízió műsorvezetőjének az állítása sem igaz, miszerint a  klinikai központban megérkeztek az első sebesültek. Azt, hogy nincsenek sérültek Zlatan Elek, a mitrovicai egészségügyi központ is megerősítette a szerb kormány-közeli Kosovo Onlajn hírportálnak – közölte a Radio Goraždevac, amely egyben hozzáfűzte, hogy a Mitrovicai Klinikai Központ igazgatóját sem dr Milan Ivanovićnak hívják.

Ez a fajta propaganda és a nemzeti frekvencián történő klasszikus „hírpörgetés” a jelenlévő feszült helyzet mellett tovább nyugtalanította a közvéleményt, ezek közül is az észak-koszov­ói szerb közösségek lakóit. A Pinken bemutatott „látványosság” mellett vasárnap estére a Twitteren és a többi közösségi oldalon is elterjedt az a dezinformáció, miszerint összecsapás zajlott le a szerbiai hadsereg és a koszovói rendőrség egységei között, amit a Szerb Védelmi Minisztérium közleményben cáfolt.

Ezt megelőzőleg a rendőrség nyilatkozatában kijelentette, hogy sebesült polgárokról vagy pedig rendőrségi tisztviselőkről nincsenek hivatalos információik és egyben felszólították a médiumokat és a lakosságot, hogy ne üljenek fel az álhíreknek, amivel egyesek destabilizálják a helyzetet és pánikot keltenek. Időközben Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter Albin Kurti kormányfővel együtt megrendezett sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy 11 polgár sebesült meg az illegálisan felfegyverzett elemekkel szembeni összecsapásban, s ezért a rendőrség nyomozást indított. A belügyminiszter arról is beszélt, hogy a polgárok a Koszovó északi része felé közlekedő albán állampolgárok ellen elkövetett zaklatásokat és támadásokat jelentettek be és megjegyezte, hogy négy esetről van tudomásuk, míg a rendőrség egységeire négy alkalommal is rálőttek és egy robbanást is hallottak – áll a Radio Goražde elemzésében.