Az egyik utolsó független orosz televíziós csatorna néhány hónapja egy ukrajnai háborús tudósítás miatt kényszerült befejezni az oroszországi tevékenységét. A televízió ugyanis háborúnak merte nevezni az ukrajnai orosz inváziót, nem pedig „különleges katonai hadműveletnek”, és ezzel szembement a hivatalos orosz narratívával.

A csatorna munkatársai az utolsó napon arra szólították fel a nézőket, hogy mondjanak nemet a háborúra, majd kivonultak a stúdióból, búcsúzóul pedig a szimbolikus jelentőséggel bíró Hattyúk tavát vetítették le – ezt sugározta az állami tévé a Szovjetunió végnapjaiban az 1991-es puccskísérlet idején, amikor nem lehetett a Moszkva utcáin gördülő tankokat mutatni.

A bezárás után a TV Rain munkatársai külföldre menekültek azzal a céllal, hogy ott próbálják meg újraépíteni a televíziót. Ez sikerült is és moszkvai idő szerint hétfő este 8 órakor egy híradóval kezdte meg újbóli működését egy rigai tévéstúdióból. A BBC úgy értesült, a televízió már sugárzási engedélyt is kapott az Európai Unióban, ősztől pedig ismétel teljes programmal jelentkezik Lettország mellett Amszterdamból, Párizsból és Tbilisziből is. Az azonban valószínű, hogy az oroszországi lakosok legfeljebb csak VPN-en, azaz virtuális magánhálózaton keresztül követhetik majd az adást a YouTube-on.