Az Orosz Igazságügyi Minisztérium október 8-án több újságíró nevével, közöttük a Szabad Európa Rádió (RSE) orosz tudósitóinak a nevével gyarapította a „külföldi médiaügynökök jegyzékét”.

Az orosz „külföldi ügynökökről” szóló törvényt még 2021-ben fogadták el s azóta több módosításon is átesett. Ezzel lényegében a külföldi támogatást kapó, illetve a hatóságok szerint politikával foglalkozó civil szervezetek nyilvántartását hozták létre, amelyeket „külföldi ügynököknek” azonosítottak, hogy ezért adóhivatali vizsgálatnak is alávessék ezeket.

Az ominózus törvény módosításai viszont a külföldről támogatott médiumokat vették célba, belelértve az RSE orosz nyelvű kiadását is. A Szabad Európa Rádió néhány tudósítóját úgyszintén a listára helyezték.

Jamie Fly, a RSE elnöke elitélte és sajtószabadság elleni újabb támadásként értékelte az orosz hatóságok döntését.

A listára Danil Szotnikov a TV Dodž független hírtévé munkatársa, Andrej Zaharov a BBC orosz nyelvű műsorának a tudósítója, Galina Arapova, a Médiajogvédelmi Központ igazgatónője és Jevgenyij Szimonov környezetvédelmi aktivista nevét vették fel a hatóságok.

A nyílvántartáshoz hozzáadták a Bellingcat oknyomozó programot, A Kavkaszki csvor honlap kiadóját és az amerikai Mason GES Anonimous Foundation vállalatot, a M. news internetes publikáció tulajdonosát is. A jegyzékben jelen pillanatban 82 személyt és szervezetet jegyeztek be, amelyek közül 68-an az idei év elejétől kerültek fel ide.