Az Európai Újságírók Szövetsége (EFJ) közleményben ítélte el és az igazságszolgáltatás paródiájának nevezte a fehérorosz bíróság döntését és felszólította a fehérorosz hatóságokat, hogy hagyjanak fel a médiamunkások zaklatásával és büntetőeljárással, és engedjék szabadon a munkájuk végzése miatt bebörtönzött újságírókat.

A Belsat TV lengyel független televíziós csatorna újságírónőjét 2020 novemberében vették őrizetbe,

miközben élőben közvetített az Alekszandr Lukasenko elnök uralma elleni békés tiltakozásról. Ekkor “illegális tüntetés szervezése” vádjával ítélték 2 év börtönbüntetésre, és 2022. szeptember 5-én szabadult volna, azonban ugyanez az év februárjában állítólagos hazaárulás elkövetése vádjával újabb bűntetőeljárást indult ellene, amiről a Sajtószabadság Alapítvány is beszámolt.

Az ezzel kapcsolatos bírósági per július 4-én, zárt ajtók mögött kezdődött az ország délkeleti részén lévő Homel városában, július 13-án pedig a Homeli Regionális Bíróság el is ítélte Katarinya Andrejevát.

Maja Sever az EFJ elnöke a vádemelés kapcsán az nyilatkozta, hogy fehérorosz diktátor és csatlósai nem riadnak vissza semmilyen mélyponttól és odáig jutottak, hogy új, koholt vádak alapján eljárást indítanak egy már igazságtalanul bebörtönzött újságíró ellen.

– Ez a bírósági zaklatás és az újságírók fokozott elnyomása jól mutatja a fehéroroszországi diktatórikus rezsim valódi természetét – nyilatkozta az EFJ elnöke.

Andrej Bastunyec a Fehérorosz Újságírók Szövetségének (BAJ) elnöke szerint Fehéroroszországban ez az egyik legkegyetlenebb ítélet, amit újságíró ellen hoztak, majd pedig hozzáfűzte, hogy a Katyát a fehérorosz hatóságok meg akarják büntetni a bátorsága miatt és további nyolc év börtönbüntetést szabtak ki rá, mindössze két hónappal azelőtt, hogy előző büntetéséből szabadulna és ezért követelik a bírósági határozat megsemmisítését és a tárgyalás felülvizsgálatát”.

Az EFJ az Európai Uniót, az Európa Tanácsot és az EBESZ-t is felszólította, hogy hogy tovább fokozzák a diplomáciai nyomást a fehérorosz vezetés ellen, és fokozzák a szankciókat a fehéroroszországi elnyomás valamennyi cinkosával szemben.

A BAJ szerint az országban jelenleg 31 újságíró és médiamunkás van bebörtönözve csak azért, mert a munkájukat végezték.